Valeriu Gheorghiţă: „Varianta Delta a ajuns să fie dominantă în ţara noastră”. Detaliul care provoacă îngrijorare în valul 4

Medicul Valeriu Gheoghiță spune că vârful valului 4 al pandemiei va fi atins la jumătatea lunii septembrie, când sunt așteptate peste 1.500-1.600 de cazuri de COVID-19 pe zi.

21 aug. 2021, 10:40
Valeriu Gheorghiţă: „Varianta Delta a ajuns să fie dominantă în ţara noastră”. Detaliul care provoacă îngrijorare în valul 4

Valeriu Gheorghiţă spune că cel mai bun moment pentru vaccinare, în cazul celor care nu au făcut deja acest lucru, este „acum”, pentru a dobândi imunitate în fața noului val de infectări.

„Ne așteptăm ca această creștere să fie susținută în perioada următoare și principalul indicator pe care-l urmărim în momentul de față este rata de pozitivare a testelor, care vedem că a ajuns la 1,7%, 1,8%. Și în Germania la fel se monitorizează și în ultima săptămână a crescut rata de pozitivare de la 3% la 4%”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„Această creștere este explicată de faptul că varianta virală Delta este pe cale să devină dominantă și în țara noastră. Nu am niciun dubiu că România este în valul 4, avem toate datele pentru care putem afirma acest lucru. Și estimările din perioada următoare arată această creștere și în ultimele săptămâni avem o creștere progresivă, susținută a numărului de cazuri”, a adăugat valeriu Gheorghiţă

Tulpina Delta se apropie de transmiterea comunitară. Care sunt simptomele variantei Delta şi cum acţionează vaccinul

Medicul spune că, potrivit estimărilor, vârful noului val al pandemiei va fi atins la jumătatea lunii septembrie, când sunt așteptate 1.500-1.600 de cazuri pe zi.

„Dar când vorbim de varianta Delta, care are o rată de reproducere a cazurilor mult mai crescută față de variantele anterioare – un caz pozitiv poate să genereze 5 până la 8-9 cazuri secundare și perioada de incubație mai scurtă. Acest lucru îngreunează și anchetele epidemiologice, practic tot timpul vom fi în urrma depistării cazurilor. De aceea, prevenția rămâne cea mai importantă măsură prin care putem reduce circulația virusului”, a spus medicul.

„Este estimarea pesimistă, dar întotdeauna estimările au fost mult sub ceea ce s-a întâmplat de fapt în realitate. Este posibil ca numărul să fie mai mare”, a adăugat Gheorghiță la Digi 24.

Cauzele pentru care noua tulpină a Covid-19 se răspândeşte mai agresiv. 74% din infecțiile cu Delta au loc înainte ca persoana care dă virusul mai departe să aibă vreun simptom

El a făcut un nou apel la vaccinare, mai ales pentru cei din categorii vulnerabile și cei care intră în contact cu multe persoane.

Pentru ca un om să aibă imunitate în momentul vârfului noului val, ar trebui să se vaccineze „acum”, a spus Gheorghiță.

„Răpunsul imun, dacă vorbim de schema cea mai scurtă, vaccinul monodoză de la Johnson & Johnson, după 14 zile atingem beneficiile maximale. Dacă vorbim de o schemă cu 2 doze, schema BioNTech/ Pfizer, cu rapel la 21 de zile, plus cel puțin 7-10 zile ca să crească suficient de mult nivelul anticorpilor”, a explicat el.