Pandemie coronavirus, avertisment teribil din parte unui profesor de la Harvard. Ce ne aşteaptă în următoarele luni

Marc Lipsitch, profesor de epidemiologie la Harvard T. H. Chan School of Public Health, a detaliat câteva idei în privinţa COVI-19 în seria interviurilor JAMA.

RomaniaTV.net
26 apr. 2020, 11:00
Pandemie coronavirus, avertisment teribil din parte unui profesor de la Harvard. Ce ne aşteaptă în următoarele luni

Mai jos redăm câteva idei legate de măsurile de relaxare, despre şcoli, despre cum vor arăta lunile următoare, testare/imunitate, măsuri esenţiale, tratamente, vaccinuri, etc.

0. Timpul de reacţie:

– Cu cât te pregăteşti mai devreme, cu cât iei măsuri preventive mai repede, cu atât vor fi mai eficiente.

1. Similaritatea cu epidemia de gripă:

– Nu, nu este o gripă sezonieră, este o gripă pandemică ce nu apare în perioadele de iarnă. Mortalitatea este mai mare şi transmisibilitatea este de aproximativ două ori mai mare decât în cazul gripei sezoniere.

2. Covid vs. SARS (2002-2003)

– SARS a putut fi controlat prin identificarea şi izolarea purtătorilor, prin masuri extraordinare de sănătate publică.

3. Cum vor arata urmatoarele luni:

– Diferit în ţările lumii, datorită măsurilor de ridicare a restricţiilor, necesare pentru susţinerea economiei.
– Cel mai probabil va creşte iar numarul de cazuri, cu speranţa că pe perioada verii va scădea rata de transmisibilitate, conform studiilor, cu 20%.
– În locurile care se vor redeschide şi nu vor avea un plan pentru reînchidere, în situaţia probabilă a creşterii numărului de cazuri, vor apărea situaţii similare cu focarele actuale.

4. Distanţare socială:

– Majoritatea schimbărilor de comportament (behavioral changes) sunt similare în toate ţările. Avem o evidenţă a eficienţei măsurilor cumulate, dar nu se ştie ce funcţionează cel mai bine – măşti, testare, etc.

5. La ce ar trebui să se aştepte locurile de muncă (companiile şi instituţiile) care se vor deschide:

– Repornirea activităţilor fără monitorizare poate duce la situaţii complicate (de creştere a numărului de infectări).

6. Serologie – IgM/IgG (informaţiile relevante pentru reluarea şcolilor şi activităţilor în toamnă):

– Este extrem de importantă testarea serologică pentru studii, primul pas pentru a inţelege situaţia.
– Rata de persoane infectate, care au imunitate, este variabila. Este uitil să ştim dacă suntem aproape de imunitatea masei sau nu (în fiecare zonă).
– Dacă eşti într-o zonă unde 5% din populatie a fost infectată, reluarea activităţilor depinde şi de numărul infecţiilor active. Deciziile ar trebui să fie luate local, în functie de aceste date.
– Se studiază dacă imunitatea ajută ca persoanele să nu se reinfecteze. O persoană poate infecta alte 2-3, sau chiar mai multe. Pentru a controla epidemia, este necesar ca numărul de reproducere sa fie sub 1. Cu măsti, măsuri de igienă şi distanţare socială, s-ar putea reduce, în timpul verii, rata de infectare.

7. La ce întrebări ar trebui să răspundem înainte de toamnă:

– Întelegerea procentului de persoane care au fost deja infecate, prin testarea serologică.
– Întelegerea procentului de reinfectare al celor infectaţi şi recuperaţi.
– Întelegerea efectelor şi a eficienţei măsurilor pe care le ia fiecare ţară (închiderea şcolilor, închiderea/redeschiderea locurilor de muncă, etc.)

8. Ratele de transmitere în rîndul copiilor şi redeschiderea şcolilor în toamnă:

– Riscul cel mai mare, prin extrapolare din exemplul gripei sezoniere, în lipsa datelor, este transmiterea de la copii la adulţi, şi impactul asupra acestora şi al locurilor de muncă ale adulţilor care se pot îmbolnăvi.

9. Câţi oameni ar trebui să testăm:

– Nu exista un număr magic, depinde cât de răspândit este la nivel local şi de riscurile existente. Testare la nivel de mii de oameni, în funcţie de codul poştal sau cartier.

10. Tratamente şi vaccinuri în testare:

– Nu exista un tratament, testele arată că unele medicamente funcţionează la unii pacienţi şi la altii nu. De aceea vaccinul este cea mai viabilă soluţie.
– Vaccinurile urmează o cale de dezvoltare bine definită, în 4 faze. Una dintre cele mai lungi este faza 3, de eficienţă. Imunizarea persoanelor şi observarea lor în faza 3 dureaza mult, iar Marc Lipsitch propune o soluţie pentru a scurta această fază.

11. Reticenta la vaccinare:

– Acest virus este privit altfel, pentru că este o amenintare la adresa populaţiei din ţările dezvoltate. Oamenii nu urmăresc decesele care apar din cauza bolilor pentru care există vaccinuri şi un control dovedit.

12. Covid-19 şi alte virusuri în contextul în care nu suntem pregătiţi în toamnă:

– Va fi mai greu de controlat în toamnă, iar situatia va arăta similar cu cea din primavară.

13. Ce trebuie să facem pentru a proteja zonele de risc din căminele de bătrâni:

– Testare, identificarea persoanelor care vor lucra în aceste instituţii şi pregătirea pentru a controla creşterea riscului de transmitere.

14. Daca ai avea resurse nelimitate pentru a controla aceasta pandemie ce ar face Marc Lipsitch:

– Achiziţia de PPE, de teste, abilitatea de a supraveghea.
– Organizarea pentru a putea menţine distanţarea socială (inclusiv asigurarea sprijinului pentru populaţie la risc).
– Continuearea procesului de educaţie în zonele cele mai sensibile şi controlarea efectelor psihologice.

15. Test, track, trace şi carantinare. Există capacitatea de a realiza aceste masuri in SUA?

– Singapore, ţara cu experienţa SARS, nu poate face asta. Este extrem de dificil.
– Interventiile (de exemplu aplicaţia de localizare) să fie voluntare, să nu fie obligaţi oamenii să plece din case – să se ofere această opţiune, dar doar în contextul în care putem să identificăm toate cazurile.

Marc Lipsitch mai recomandă şi recunoasterea faptului că nu stim multe lucruri, şi de aceea comunicarea constantă (si transparentă) cu privire la ceea ce ştim/ nu ştim este esenţială. Acestea ajută la conformare comportamentală şi încredere a cetăţenilor în contextul modificărilor frecvente ale planurilor, în funcţie de noile date.

Textul este o redare/traducere a unui interviu din JAMA, cu Marc Lipsitch, profesor de epidemiologie la Harvard T.H.Chan School of Public Health.

SURSA: presshub.ro