PANDEMIE CORONAVIRUS. Amendă de 38 de euro pentru cei care îşi ating faţa în public

Pentru prima dată, respectarea gesturilor de prevenție este inclusă într-un decret, în Franța. O noutate care ar putea avea consecințe destul de concrete, crede avocatul Nicolas Hervieu. În cealaltă parte a lumii, în Jakarta, capitala Indoneziei, cine nu păstrează distanța socială este pus să spele toaletele publice îmbrăcat cu niște veste marcate special.

RomaniaTV.net
13 mai 2020, 06:33
PANDEMIE CORONAVIRUS. Amendă de 38 de euro pentru cei care îşi ating faţa în public

În România, Marcel Vela ameninţa cu dosare penale pe cei care strănută la metrou şi nu au mască pe faţă. În Franţa, situaţia este şi mai drastică. 

Iesire din izolare – „Am pus elemente de conduită în decret ca să arate bine, dar acest lucru are consecințe legale” …” Astăzi, 11 mai, au fost publicate în Decretul Oficial nr. 2020-545 măsuri necesare pentru combaterea epidemiei Covid-19 în contextul stării de urgență.”.

Un text care conține pentru prima dată de la începutul pandemiei trimiteri la gesturile de prevenție. Așa cum a menționat avocatul Nicolas Hervieu, conceptul de distanțare socială apare efectiv în textul legii dar și indicațiile de a „tuși în cot”, de-ți spăla mâinile „în mod regulat cu săpun și apă” sau să arunci „imediat după folosire” batista de hârtie la coșul de gunoi.

Bilanţul deceselor de coronavirus din Franţa îl depăşeşte pe cel al Spaniei. Aproape 27.000 de morţi au fost înregistraţi 

Acestea sunt toate elementele de „comunicare” politică, explică avocatul în drept public și drept european pentru HuffPost. Pentru că, dacă nerespectarea gesturilor de barieră nu este sancționată de prevederile decretului, asta nu înseamnă că legiuitorul a luat totul în calcul, continuă Nicolas Hervieu.

Încălcarea unui decret este sancționată

“Au uitat că legea aplică sancțiuni pentru orice încălcare a unui decret”, deplânge el. Deoarece, în conformitate cu dreptul francez, încălcarea interdicțiilor și obligațiilor cuprinse într-un decret (în acest caz, respectarea gesturilor de prevenție) este pedepsită cu o amenda de 38 de euro. Și mai clar, acest lucru înseamnă că decretul dă autorităților posibilitatea de a sancționa pe cineva care nu a respectat aceste măsuri de precauție. 

„Într-adevăr, nerespectarea „gesturilor de prevenție” nu este  în mod explicit sancționată de textul decretului. Dar poate fi invocat sistemul penal general (amendă de 38 €), cu atât mai mult cu cât decretul „# ieșire din izolare” conține formule imperative.”, scrie avocatul pe Twitter.

„Adevărata problemă nu este numărul posibilelor amenzi, ci mai degrabă faptul că decizia nu este centralizată”, adaugă Nicolas Hervieu, care își imaginează un primar hotărât să folosească forța, care poate cere ofițerilor de poliție judiciară să amendeze în masă toți cetățenii care încalcă decretul. De exemplu, toți cei care nu ar purta mască sau care își aruncă șervețelele în altă parte decât în coșul de gunoi. „Teoretic, el ar putea face asta și atunci se va ajunge la judecată”.

După cum explică Nicolas Hervieu, două variante pot pune capăt acestei situații absurde. Prima ar fi un apel către judecătorul administrativ împotriva decretului, susținând că acesta este contrar principiilor fundamentale și nu indică precis incriminările. Cealaltă ar fi ca fiecare persoană să conteste amenda în fața instanței de poliție, contestând legalitatea decretului în sine.


loading...
Partenerii noștri