Pandemie CORONAVIRUS. Austria aduce îngrijitoare pentru bătrâni din România şi Bulgaria

Publicat: Marţi, 31 Martie 2020 07:54 // Actualizat: Marţi, 31 Martie 2020 07:54 // Sursa: romaniatv.net

Austria a primit, luni, 231 de îngrijitoare din România şi Bulgaria, pentru a preveni o penurie de mână de lucru care ar putea surveni din cauza restricţiilor de circulaţie în interiorul Uniunii Europene, relatează AFP.

Sectorul de asistenţă pentru persoanele în vârstă din Austria depinde foarte mult de lucrătorii din Europa Centrală obişnuiţi să facă naveta pentru a acorda asistenţă la domiciliu persoanelor în vârstă.

Asistenţii la domiciliu care au sosit luni, în mare parte femei, au fost plasaţi în izolare preventivă în hoteluri. Cazarea, la fel ca şi transportul cu avionul, este asigurată de provincia Austria Inferioară (est) unde vor fi apoi repartizaţi timp de patru până la şase săptămâni, potrivit unui oficial local.

În mod normal, 65.000 de îngrijitori, până la 80% fiind femei din Slovacia şi România, lucrează oficial în Austria, unde 33.000 de persoane au nevoie de asistenţă medicală permanentă.

Dar închiderile frontierelor împiedică venirea prin rotaţie a îngrijitorilor şi există riscul să pună în pericol întregul sistem de asistenţă la domiciliu, personalul slovac lucrând, în general, 15 zile în Austria înainte de a reveni acasă timp de două săptămâni. O parte din acest personal a preferat de asemenea să rămână în ţara de origine.

Citeşte şi Mai multe ţări au dat în judecată politicienii din Austria pentru că ar fi ignorat "cuibul coronavirusului"

Asistenţii la domiciliu români, al căror serviciu în Austria durează o lună, nu mai pot tranzita ca de obicei Ungaria.

Autorităţile din Austria Inferioară au declarat că este încă prea devreme pentru a şti dacă va fi necesară crearea unui pod aerian durabil cu aceste ţări.

Îngrijitorii fac parte, la fel ca lucrătorii sezonieri, din categoriile identificate de UE care exercită profesii ''critice'' în lupta împotriva pandemiei de coronavirus şi care trebuie să poată continua să circule liber.

Comisia Europeană a cerut luni celor 27 de membri ai blocului comunitar să ''pună în aplicare proceduri simple şi rapide pentru a garanta trecerea uşoară'' a acestor lucrători.

Austria a creat, de asemenea, săptămâna trecută, un sistem provizoriu de asistenţă pentru vârstnici dintr-un contingent de 14.600 de tineri.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Austria bătrâni Bulgaria îngrijitoare bătrâni Romania
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
03 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H