Pandemie coronavirus. Când va reveni viaţa la normal. Răspunsul unuia dintre creatorii vaccinului împotriva COVID-19

Pandemie coronavirus. Profesorul Ugur Sahin, unul dintre creatorii vaccinului împotriva COVID-19 produs de BioNTech - Pfizer, a declarat într-un interviu la BBC că viaţa tuturor va reveni la normal abia de iarna viitoare.

15 nov. 2020, 19:31
Pandemie coronavirus. Când va reveni viaţa la normal. Răspunsul unuia dintre creatorii vaccinului împotriva COVID-19
Pandemie coronavirus. Unul dintre creatorii vaccinului spune că viaţa va reveni la norlam de iarna viitoare.

Pandemie coronavirus. Profesorul Sahin este încrezător în vaccinul produs de BioNTech-Pfizer şi spune că sunt şanse ca viaţa tuturor să revină la normal începând cu iarna viitoare.

„Sunt foarte încrezător că transmiterea între oameni va fi redusă printr-un astfel de vaccin extrem de eficient”, a spus profesorul Ugur Sahin într-un interviu la BBC.

După ce a venit luni anunţul primului vaccin eficient din lume, Sir John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, a sugerat că viaţa ar putea reveni la normal până în primăvară. Cu toate acestea, prof. Sahin a spus că va dura mai mult.

Dacă totul ar continua să meargă bine, a spus el, vaccinul va începe să fie administrat la „sfârşitul acestui an, începutul anului viitor”.

Pandemie coronavirus. Profesorul Sahin: Vara ne va ajuta, deoarece rata infecţiei va scădea

Profesorul Sahin a spus că obiectivul este de a livra peste 300 de milioane de doze în întreaga lume până în luna aprilie. Acesta a declarat că  impactul mai mare se va întâmpla mai târziu.

„Vara ne va ajuta, deoarece rata infecţiei va scădea vara şi ceea ce este absolut esenţial este să obţinem o rată ridicată de vaccinare până sau înainte de toamnă / iarnă anului viitor”, a adăugat profesorul Sahin.

De asemenea, el a precizat că este esenţial ca toate programele de imunizare să fie finalizate înainte de sezonul rece din 2021.

Experiența Pfizer în ceea ce privește vaccinurile de pe piață și acțiunea rapidă din partea autorităților de reglementare a contribuit la accelerarea procesului de dezvoltare în 10 luni, nu în ani, a spus Șahin.

Citeşte şi Cât de sigur este vaccinul antiCOVID de la Pfizer. Iată ce efecte secundare poate avea

„Practic nu a existat timp de așteptare. Imaginați-vă că doriți să ajungeți de la un capăt la altul al Londrei și există blocaje de trafic peste tot. Ai avea nevoie de o jumătate de zi. Pentru proiectul nostru, străzile erau goale.

BioNTech, o companie fondată în 2008 de oamenii de știință germani, cuplul Șahin și Özlem Türeci, precum și de oncologul austriac Christoph Huber, și-a dezvoltat vaccinul cu o metodă experimentală cunoscută sub numele de ARNm. În timp ce vaccinurile convenționale preiau informații genetice de la un virus și le cultivă într-o celulă umană, metoda ARNm necesită doar codul genetic al virusului, scurtând astfel procesul de producție cu aproape trei luni.