„Primul vaccin împotriva Covid-19 poate pune capăt pandemiei”. Oamenii de ştiinţă de la BioNTech / Pfizer au făcut anunţul

Primul vaccin împotriva Covid-19 poate "nimici" virusul şi poate pune capăt pandemiei, anunţă oamenii de ştiinţă de la BioNTech / Pfizer. Aceştia sunt încrezători în produsul lor, care a depășit așteptările în studiile esențiale de fază 3, dovedindu-se eficient în proporţie de 90%.

RomaniaTV.net
13 nov. 2020, 10:43
„Primul vaccin împotriva Covid-19 poate pune capăt pandemiei”. Oamenii de ştiinţă de la BioNTech / Pfizer au făcut anunţul
Primul vaccin Pfizer împotriva Covid-19 poate pune capăt pandemiei

Despre primul vaccin împotriva Covid-19, într-un interviu oferit ziarului The Guardian, directorul executiv al BioNTech, Uğur Șahin, a spus că este optimist. „La întrebarea, dacă putem opri pandemia cu acest vaccin, răspunsul meu este da”, a declarat Șahin.

Cu toate acestea, nu există date concrete dacă vaccinul este eficient și pentru cei cu infecții asimptomatice.

Până să se afle rezultatele studiilor de luni, omul de știință spunea nu este sigur dacă vaccinul său va declanșa o reacție suficient de puternică din partea sistemului imunitar uman: „Era posibil ca ca virusul să fie imun în faţa vaccinului, însă acum știm că vaccinurile pot învinge acest virus”.

BioNTech, o companie fondată în 2008 de oamenii de știință germani, cuplul Șahin și Özlem Türeci, precum și de oncologul austriac Christoph Huber, și-a dezvoltat vaccinul cu o metodă experimentală cunoscută sub numele de ARNm. În timp ce vaccinurile convenționale preiau informații genetice de la un virus și le cultivă într-o celulă umană, metoda ARNm necesită doar codul genetic al virusului, scurtând astfel procesul de producție cu aproape trei luni.

Citeşte şi: Cât o să coste o doză din vaccinul antiCOVID în Europa. Un oficial a făcut anunţul

Primul vaccin împotriva Covid-19 ar oferi imunitate cel puţin un an

Experiența Pfizer în ceea ce privește vaccinurile de pe piață și acțiunea rapidă din partea autorităților de reglementare a contribuit la accelerarea procesului de dezvoltare în 10 luni, nu în ani, a spus Șahin: „Practic nu a existat timp de așteptare. Imaginați-vă că doriți să ajungeți de la un capăt la altul al Londrei și există blocaje de trafic peste tot. Ai avea nevoie de o jumătate de zi. Pentru proiectul nostru, străzile erau goale.

Vaccinul împiedică Covid-19 să aibă acces la celulele noastre. Însă, chiar dacă virusul reușește să găsească o cale de intrare, atunci celulele T îl acoperă peste cap și îl elimină. Am antrenat foarte bine sistemul imunitar pentru a perfecționa aceste două mișcări defensive. Acum știm că virusul nu se poate apăra împotriva acestor mecanisme ”.

Șahin a mai spus că speră ca cei care au făcut vaccinul, administrat prin două injecții în braț, la trei săptămâni distanță, vor fi imuni împotriva coronavirusului timp de cel puțin un an.

Anunţul de luni făcut de BioNTech și Pfizer a atras critici, președintele SUA, Donald Trump, acuzând companiile că au ţinut această veste bună până după alegerile americane „pentru că nu au avut curajul să o facă înainte”.

Șahin a spus că a fost informat despre rezultatul proceselor intermediare duminică la ora 20:00, printr-un apel al directorului executiv al Pfizer, Albert Bourla, care însuși fusese informat doar cu trei minute mai devreme de către comisia independentă de monitorizare.

Citeşte şi: Cât de sigur este vaccinul antiCOVID de la Pfizer. Iată ce efecte secundare poate avea

Anthony Fauci: „Va fi insuficient pentru eradicarea bolii”

Consilierul pentru noul coronavirus al Casei Albe Anthony Fauci a declarat joi că un vaccin pentru Covid-19 este la orizont, dar a avertizat că acesta ar putea fi insuficient pentru a contribui la eradicarea bolii, relatează CNBC.

Cred opusul…chiar cred. Cavaleria vine, dar nu lăsaţi armele, continuaţi lupta, pentru că nu a ajuns încă. Ajutorul este pe drum, dar nu a sosit încă. Pentru mine este mai mult un stimulent de tipul ‘Vă rog, nu cedaţi. Nu disperaţi, sfârşitul este aproape’, ca opoziţie la ‘Hei, putem pleca, nu vă mai îngrijoraţi’. Nu putem pleca. Trebuie să continuăm să dublăm măsurile de sănătate publică.

Mă îndoiesc că vom eradica această boală. Cred că avem nevoie de un plan, să o ţinem sub control cronic. Poate fi ceva care devine endemic, de care trebuie să ţinem seama. Sigur, nu va mai fi o pandemie pentru mult timp, pentru că vaccinurile vor schimba acest lucru”, a spus Fauci.

Expertul a făcut aceste afirmaţii la trei zile după că Pfizer şi BioNTech au anunţat că vaccinul lor candidat are o eficacitate de peste 90% în prevenirea infecţiilor cu noul coronavirus.