Pandemie coronavirus. Ce măsuri de salvare a economiei adoptă ţările din Europa Centrală şi de Est

Criza generată de pandemia de coronavirus a determinat Guvernele unor state din Europa Centrală şi de Est să ia măsuri pentru a-şi salva economia. De exemplu, Polonia a anunţat un pachet de măsuri fiscale în valoare de aproape 47 de miliarde de euro, iar Cehia va aloca aproape 18% din PIB-ul ţării pentru a atenua potenţialele daune provocate de epidemia de COVID-19. 

RomaniaTV.net
18 mart. 2020, 17:39
Pandemie coronavirus. Ce măsuri de salvare a economiei adoptă ţările din Europa Centrală şi de Est

Guvernul polonez a anunţat un pachet de măsuri în valoare de 212 miliarde de zloţi, adică aproape 47 de miliarde de euro, pentru a diminua pagubele provocate de pandemia de coronavirus.

Pachetul de măsuri este echivalentul a aproape 9% din PIB-ul Poloniei, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, avertizează că efectul epidemiei asupra economiei poloneze ar putea fi mai sever decât criza financiară globală din 2008. Polonia este cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est.

Măsurile vor veni în sprijinul companiilor care se confruntă cu dificultăţi la plata salariilor, pentru a se evita concedierile, vor permite angajaţilor să-şi amâne plăţile contribuţiilor sociale şi vor majora cheltuielile în infrastructură. De asemenea, firmele vor beneficia de garanţii de credit şi de amânarea plăţii datoriilor.

De asemenea, Banca Naţională a Poloniei a redus dobânda de referinţă de la 1,5% la 1%, în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus. Acesta este prima reducere a costului creditului din 2015.

Polonia, o ţară cu 38 milioane de locuitori, înregistrase până marţi 177 de cazuri de contaminare, între care patru decese din cauza coronavirus.

Guvernul polonez a interzis accesul străinilor pe teritoriul său, suspendând transporturile internaţionale şi închizând universităţile şi şcolile pentru a limita pandemia.

Cehia, plan de 36 miliarde euro pentru salvarea companiilor

Premierul ceh Andrej Babis a anunţat miercuri că Guvernul său se pregăteşte să vină în ajutorul companiilor cu ajutoare directe în valoare de 100 de miliarde de coroane (3,6 miliarde de euro) şi garanţii de credite în valoare de 900 miliarde de coroane (32,42 miliarde de euro), în ideea de a le ajuta să îşi revină după pandemia de coronavirus, informează Reuters.

Valoarea combinată a acestor măsuri este echivalentă cu 18% din Produsul Intern Brut al Cehiei.

Banii vor merge spre companiile afectate de răspândirea virusului, în condiţiile în care Cehia, la fel ca şi o mare parte a ţărilor din Europa, a închis magazinele, uzinele, graniţele şi a introdus populaţia în carantină.

Premierul Andrej Babis a făcut un apel către companii să nu recurgă la concedieri.

De asemenea, cel mai mare exportator ceh, constructorul de automobile Skoda Auto, parte a grupului german Volkswagen Group, a decis să suspende producţia timp de două săptămâni la cele două uzine ale sale.

Guvernul din Austria, ajutoare de aproape 40 de miliarde de euro din cauza coronavirus

Guvernul Austriei va cheltui până la 38 miliarde de euro pentru a ţine companiile pe linia de plutire şi a asigura locurile de muncă, a declarat miercuri cancelarul Sebastian Kurz.

Pe lângă pachetul de ajutoare economice în valoare de patru miliarde de euro anunţat deja, Guvernul de la Viena va oferi garanţii de credit în valoare de nouă miliarde euro, 15 miliarde de euro sub formă de ajutoare de urgenţă pentru sectoarele economice grav afectate, precum companiile de distribuţie, şi amânarea unor taxe în valoare de 10 miliarde de euro.

Pachetul de 38 miliarde de euro este echivalent cu 9,5% din Produsul Intern Brut al Austriei în 2019.

Aproape 1.500 de persoane din Austria sunt infectate cu noul cornavirus şi trei decese au fost confirmate până acum. Guvernul de la Viena a introdus controale la frontiere, a redus traficul aerian, a închis şcolile şi majoritatea magazinelor şi a cerut populaţiei să intre în carantină.