Panică totală, o groapă uriaşă, adâncă de 200 de metri s-a căscat dintr-o dată în pământ. „Teama noastră e că data viitoare va fi înghiţită o stradă, o şcoală”

Autoritățile chiliane au început să investigheze o dolină misterioasă de aproximativ 25 de metri în diametru, care a apărut zilele trecute într-o zonă minieră din nordul țării.

03 aug. 2022, 16:57
Panică totală, o groapă uriaşă, adâncă de 200 de metri s-a căscat dintr-o dată în pământ. „Teama noastră e că data viitoare va fi înghiţită o stradă, o şcoală”

Dolina uriașă s-a deschis pe un teren ale cărui drepturi miniere sunt deținute și operate de o companie canadiană. Groapa de 25 de metri diametru şi adâncă de 200 de metri este investigată de geologi pentru a vedea dacă are o legătură cu operațiunile miniere litigioase străine din regiune.

Serviciul Național de Geologie și Mine (Sernageomin) a anunțat pe Twitter că a aflat pentru prima dată de dolină sâmbătă, specialiştii fiind informaţi că s-ar afla într-o zonă agricolă din afara orașului Tierra Amarilla, din regiunea Atacama, la peste 600 km nord de capitala Santiago.

Există o distanță considerabilă, aproximativ 200 de metri, până la fund”, a transmis David Montenegro, directorul Sernageomin, într-un comunicat de presă. „Nu am detectat niciun material acolo jos, dar am văzut prezența multă apă”, a adăugat el.

Citeşte şi O bucată dintr-un pod s-a surpat în județul Neamț. Traficul rutier este restricționat pe DN 15B

Dolina, aproximativ la fel de adâncă cât lungimea a două terenuri de fotbal, s-a deschis lângă mina de cupru Alcaparrosa, care este deținută de compania canadiană Lundin Mining. Companiile miniere canadiene operează în toată America Latină și au fost acuzate de-a lungul anilor de o gamă largă de încălcări ale mediului și ale drepturilor omului.

Cristóbal Zúñiga, primarul din Tierra Amarilla, a declarat unui post de radio local că populaţia care locuiește în apropierea minei „a avut întotdeauna teama că s-ar putea întâmpla așa ceva”.

Citeşte şi Accident grav în Brazilia. Cel puţin 30 de persoane rănite după ce un trotuar s-a surpat, formând un crater imens

Astăzi s-a întâmplat într-un spațiu care este o proprietate agricolă, dar cea mai mare teamă a noastră acum este că acest lucru s-ar putea întâmpla într-un loc populat, pe o stradă, într-o școală”, a spus Zuñiga. El susține că locuitorii se confruntă zilnic cu explozii și cutremure puternice din mină, care „ne-au distrus casele și străzile, iar astăzi, au distrus pământul”.

Lundin Mining operează mai multe mine în întreaga lume, concentrându-se în principal pe cupru, zinc, aur și nichel. Pe lângă operațiunile sale în Chile, funcționează și în Argentina, Brazilia, Portugalia, Suedia și SUA.