Panică uriașă pentru Victor Pițurcă. Câti ani de închisoare riscă fostul selecționer pentru dosarul măștilor neconforme

Victor Pițurcă trece prin momente de panică uriașă în așteptarea sentinței. În contextul în care acesta mai are o condamnare la activ, întrebarea este dacă acesta va primi o condamnare cu executare sau nu. Ce spun specialiștii în Drept?

30 ian. 2023, 20:36
Panică uriașă pentru Victor Pițurcă. Câti ani de închisoare riscă fostul selecționer pentru dosarul măștilor neconforme
Pentru ce este acuzat Victor Pițurcă?

Câți ani de închisoare riscă Victor Pițurcă? Această întrebare se pune în contextul în care fostul selecționer mai are o condamnare la activ, din 2013, când acesta a primit un an de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă. Specialiștii în drept au explicat că individualizarea pedepsei, în cazul unui verdict de condamnare, ține de judecătorul în cauză, însă o serie de factori obiectivi vor determina dacă Victor Pițurcă ar putea scăpa din nou cu o condamnare cu suspendare în cazul în care va fi găsit vinovat.

Fostul selecționer a fost reținut de către procurorii DNA pentru 24 de ore într-un dosar care vizează achiziționarea de măști neconforme de către MApN, sub acuzația de cumpărare de influență. Potrivit Art. 292 din Noul Cod penal, cumpărarea de influență, ca și celelalte infracțiuni de corupție, este sancționată penal cu pedeapsa închisorii de la 2 la 7 ani și de asemenea, interzicerea exercitării unor drepturi. Experții în Drept au explicat pentru Fanatik că în practica judecătorească, pentru infracțiunea de cumpărare de influență se dau, de regulă, pedepse cu suspendare, însă individualizarea pedepsei este determinată de mai multe circumstanțe ce vizează natura și modul de comitere al acestei infracțiuni.

Citește și: Cine este Gabriel Țuțu, șeful Romarm, reținut alături de Victor Pițurcă în dosarul măștilor pentru Armată

Direcția Națională Anticorupție subliniază că în acest dosar, în care principalul vizat este directorul general al companiei de armament, Gabriel Țuțu, acesta s-ar fi asociat cu mai multe firme, printre care și firma controlată de Victor Pițurcă, încheind cu aceste firme două contracte privind achiziția a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție. Prejudiciul în acest caz a depășit 8,5 milioane de lei.

Experții în Drept subliniază că în cazul unei condamnări pentru fostul selecționer pentru infracțiunea de cumpărare de influență toate circumstanțele, de la valoarea mitei până la gravitatea faptei, pot determina ce pedeapsă ar putea primi Victor Pițurcă.

„Depinde foarte mult de sumă și de la cine a cumpărat influența. Dacă cumperi influența de la un medic pentru o operație e un lucru, dar dacă cumperi influența primului ministru pentru nu știu ce afacere, atunci este cu totul altă discuție. Ceea ce contează aici e calitatea funcționarului care putea să decidă și a cărui influență s-a cumpărat. La fel, foarte important este și motivul pentru care s-a cumpărat influența și suma cerută.

Pentru ce este acuzat Victor Pițurcă?

Infracțiunea de cumpărare de influență presupune un beneficiu personal, adică eu îți dau bani ca să rezolvi cu nu știu cine. O sumă de 10.000 de euro din punct de vedere al mitei este una considerabilă. La fel, un alt aspect relevant este dacă acești bani au fost doar promiși sau au fost și plătiți. Atunci când e vorba de individualizarea pedepsei pentru infracțiunea de cumpărare de influență în general nu se dă cu executare, dar sunt multe elemente fluide care pot determina chiar o pedeapsă cu executarea. Depinde cine de la ce, în ce circumstanțe, ce efect generează”, a declarat Sergiu Bogdan, avocat și cadru universitar la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai.

„E o diferență dacă cumperi influență ca un funcționar să-și îndeplinească atribuțiile sau să și le încalce. Adică dacă dai bani ca medicul să-l opereze că nu e un altul mai bun, ăsta e un lucru, dar dacă îl determini pe medic să-ți plătească materiale neconforme pentru spital, atunci se schimbă discuția”, a mai precizat avocatul.

Judecătorii ar putea să se decidă asupra unei pedepse cu executare, dat fiind că acest dosar vizează zeci de mii de măști neconformevândute către MApN. Totodată, avocatul a explicat faptul că precedenta condamnare a fostului selecționer nu ar trebui, în mod normal, să influențeze o decizia judecătorilor.

„Dacă a fost condamnat cu suspendare, la împlinirea termenului de încetare el este reabilitat de drept. Deci, dacă fapta este consumată, ea nu produce consecințe. Dar, din nou, la individualizare un judecător ar putea ține cont de acest lucru, dar nu va putea scrie că este recidivist sau să țină cont de acest fapt în mod explicit. La individualizarea pedepsei un judecător va ține cont de faptă și persoană. Această decizie a judecătorilor va depinde de toate circumstanțele, dacă a încercat să ascundă, dacă a recunoscut sau nu, deci sunt tot felul de nuanțe”, a mai explicat conferențiarul Sergiu Bogdan

Citește și: Marcel Ciolacu, primele declarații despre reținerea lui Pițurcă în dosarul măștilor neconforme: Mă bucur că în sfârșit și eu și toți românii aflăm ce s-a întâmplat când noi stăteam închiși și alții furau