Cine este Gabriel Țuțu, șeful Romarm, reținut alături de Victor Pițurcă în dosarul măștilor pentru Armată

Gabriel Țuțu a fost reținut alături de Victor Pițurcă în dosarul privind achiziția de măşti anti-COVID neconforme pentru Ministerul Apărării Naționale (MApN), în perioada pandemiei. Șeful Romarm este cercetat pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual.

30 ian. 2023, 20:14
Cine este Gabriel Țuțu, șeful Romarm, reținut alături de Victor Pițurcă în dosarul măștilor pentru Armată
Cine este Gabriel Țuțu, șeful Romarm, reținut alături de Victor Pițurcă în dosarul măștilor pentru Armată

Cine este Gabriel Țuțu, șeful Romarm, reținut alături de Victor Pițurcă în dosarul măștilor pentru Armată. Gabriel Tuțu este un fost agent de poliție care a lucrat timp de  10 ani la SRI, iar din anul 2019 este director general al companiei de stat Romarm, principalul furnizor de tehnică de apărare din România.

Citește și Ludovic Orban, prima reacție după reținerea lui Victor Pițurcă în dosarul măștilor neconforme: ”Nu am absolut nicio legătură”

Cine este Gabriel Țuțu, șeful Romarm, reținut alături de Victor Pițurcă în dosarul măștilor pentru Armată

De-a lungul timpului, Gabriel Tuțu a fost șeful pazei la combinatul siderurgic Arcelor Mittal Steel Galați, dar și ofițer în SRI, iar în perioada 2003 – 2011,a condus Departamentul de combatere a amenințărilor cibernetice la adresa securității naționale. Mai mult, el a lucrat și în ministerele Comunicațiilor și Turismului, dar și la Loteria Română.

Gabriel Țuțu este absolvent al Școlii de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr“ din Câmpina, dar și al Facultății de Drept de la Universitatea „Danubius” din Galați. Totodată, are un masterat la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”.

La sfârșitul anului 2019, el a devenit director general al companiei de stat Romarm, principalul furnizor de tehnică de apărare din România. Din ultima sa declarație de avere, pentru anul fiscal anterior, Gabriel Țuțu a încasat de la Compania Națională Romarm suma de 194.448 de lei pe an. Totodată, Tuțu a primit suma de 94.763 de lei din dividende de la Infoprimus Research.

Din declarația de interese, reiese faptul că este acționar la Infoprimus Global Security SRL și Infoprimus Research SRL București și asociat la Al Fayoum Business SRL și la Infoprimus Global Security LTD.

„Un manager extrem de motivat și proactiv, cu o experiență solidă în domeniul sistemelor de securitate și siguranță a informației. Nivelul ridicat de integritate și sprijinul oferit echipei definesc un comportament de leader cu rezultate dovedite în poziția de manager. 10 ani de experiență în Serviciul Român de Informații și 5 ani de securitate comercială, timp în care au fost menținute colaborări prolifice cu mai multe agenții guvernamentale, diplomatice și de informații. Abilități excelente de management și leadership, cu o experiență dovedită în securitatea și gestionarea riscurilor în medii dificile și cu risc ridicat. Experiență în managementul companiilor de stat și a instituțiilor guvernamentale”, se arată în descrierea de pe site-ul Romarm.

Gabriel Țuțu a fost reținut, luni, de DNA, pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual, în dosarul în care Victor  Pițurcă a fost reținut pentru cumpărare de influență.

Procurorii DNA au transmis că în perioada martie-aprilie 2020 șeful Romarm ar fi cerut , printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

„În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, au adăugat anchetatorii. În dosar sunt cercetate şi alte persoane.

Citește și Acuzațiile oficiale pe care DNA i le aduce șefului Romarm și lui Victor Pițurcă, reținuți într-un dosar ce vizează achiziții de măști în pandemie