Panouri cu spaţii abandonate ce ar putea fi transformate în centre culturale, expuse în Capitală

Panouri cu 56 de spații abandonate din București, case vechi, foste fabrici sau grădini, ce ar putea fi transformate în centre culturale sunt expuse la Hanul Gabroveni din Capitală până la finalul săptămânii și, ulterior, vor putea fi văzute la Facultatea de Arhitectură.
Filip Stan
24 sept. 2015, 18:11
Panouri cu spaţii abandonate ce ar putea fi transformate în centre culturale, expuse în Capitală

Printre spațiile cu potențial pentru activitățile culturale și creative se numără Cinema „Gloria”, Casa Radio, Fabrica de Bere Bragadiru, Casa Mița Biciclista și Fortul I Chitila.

Fiecare spațiu are un panou dedicat, cu fotografii, legende urbane legate de locul respectiv, accesibilitatea, statutul juridic și poziționarea în Planul Urbanistic General.

Cele 56 de spații au fost selectate dintr-un total de 400 — șantiere abandonate, vechi conace și fabrici ieșite din funcțiune, în urma unei cartări ce a durat o lună și jumătate și a fost realizată de o echipă a Facultății de Urbanism din București, coordonată de lector doctor Andreea Popa.

Studiul a fost realizat în contextul depunerii candidaturii Bucureștiului pentru Capitală Culturală Europeană 2021 și, după cum a mărturisit Andreea Popa pentru AGERPRES, constituie și „o sinteză” a muncii realizate de numeroase organizații nonguvernamentale.

În opinia sa, regimul juridic al respectivelor spații nu este o problemă. „Chiar faptul că sunt proprietate privată poate constitui un avantaj. Cred că e vorba mai mult de conștientizare a publicului și proprietarilor că pot avea beneficii pe termen lung și chiar și economice folosind spațiile și pentru activități culturale”, a declarat Popa pentru AGERPRES.

Ea a spus că o mare parte dintre spațiile identificate sunt abandonate sau sunt folosite pentru activități sporadice — locuire informală sau depozitare. „La unele din spații am identificat chiar numere de telefon, proprietari. Ne-au alergat câinii și fiecare spațiu are povestea lui. Noi oferim informații acolo unde putem ajuta”, a adăugat Andreea Popa.

În cadrul studiului, au fost identificate mai multe tipuri de clădiri care ar putea fi transformate prin organizarea de evenimente culturale: clădiri de interes public nefolosite (cinematografe, teatre de vară, restaurante abandonate), foste unități sanitare sau de învățământ din perioada comunistă (spitalul Caritas, fosta Școală generală nr. 80), spații industriale (fosta fabrică de cărămidă, uzina electrică Filaret), clădiri neterminate (Casa Radio) sau spații virane rezultate în urma demolărilor sau neamenajării. Cele 56 de spații ilustrate în expoziție vor face obiectul unor studii de fezabilitate, care să arate în ce măsură pot fi redefinite ca spații culturale.

„Independent de candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, pentru care depunem dosarul în octombrie, ArCuB are o viziune pe termen lung. Acest studiu este numai unul dintr-o serie de proiecte deja comisionate. Vom avea săptămâna aceasta și rezultatele unui studiu despre consumul cultural. Credem că este important să avem cunoștință despre ceea ce ne înconjoară și să găsim soluții pentru aceste spații”, a spus Raluca Ciută, manager de proiecte culturale la ArCuB și membru în echipa de coordonare a proiectului „București 2021”.

Expoziția cu cele 56 de panouri poate fi văzută la Hanul Gabroveni, până la finalul săptămânii, după care va fi deschisă la Facultatea de Arhitectură din Capitală. În noiembrie, expoziția va fi găzduită din nou de Hanul Gabroveni.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african