Papa Francisc anunţă că va face o vizită în Irak. Ar fi o premieră absolută

Papa Francisc a indicat luni că intenţionează să călătorească anul viitor în Irak, ceea ce ar fi o premieră absolută pentru un cap al Bisericii romano-catolice, relatează Reuters.

10 iun. 2019, 12:32
Papa Francisc anunţă că va face o vizită în Irak. Ar fi o premieră absolută

Papa Francisc a vorbit despre această vizită într-un discurs adresat unui grup de organizaţii de caritate pentru susţinerea creştinilor din Orientul Mijlociu şi alte regiuni.

„Mă însoţeşte constant un gând atunci când mă gândesc la Irak”, a spus suveranul pontif în alocuţiunea al cărei text fusese pregătit în prealabil, pentru a adăuga apoi: „Acolo unde doresc să merg anul viitor”, potrivit Agerpres.

Războaiele şi conflictele succesive au determinat un exod al creştinilor din Irak şi din alte ţări din Orientul Mijlociu, aminteşte Reuters. Mica populaţie creştină din Irak, constând în câteva sute de mii de persoane, a avut în special de suferit în perioada când importante teritorii ale ţării s-au aflat sub controlul Statului Islamic, dar după alungarea jihadiştilor şi-a recuperat din libertăţi. În Irak există atât o comunitate creştină ortodoxă, cât şi una catolică, potrivit Agerpres.

În 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a vrut să viziteze oraşul antic Ur, unde se consideră că s-a născut Avraam, în cadrul unui pelerinaj în Irak, Egipt şi Israel, dar negocierile cu guvernul irakian condus atunci de Saddam Hussein au eşuat şi călătoria nu s-a concretizat.