Papa Francisc i-a îndemnat pe creştini să-şi iubească duşmanul, într-o Republică Centrafricană devastată de violenţe

Papa Francisc i-a îndemnat duminică pe catolici să-şi folosească dragostea faţă de Dumnezeu împotriva urii şi persecuţiilor din Republica Centrafricană, o ţară devastată de violenţe între creştini şi musulmani, relatează DPA în pagina electronică.

29 nov. 2015, 20:12
Papa Francisc i-a îndemnat pe creştini să-şi iubească duşmanul, într-o Republică Centrafricană devastată de violenţe

Dragostea arătată duşmanilor „ne protejează de tentaţia de a căuta răzbunarea şi de spirala nesfâşită a represaliilor”, a spus Papa la o mesă la care au participat mii de persoane, la Catedrala din Bangui.

Citeşte şi: Papa Francisc în Uganda: Suveranul Pontif onorează martirii din Uganda VIDEO

„Cei care predică trebuie să fie, înainte de toate, practicanţi ai iertării, specialişti în reconciliere, experţi ai milei”, a îndemnat Suveranul Pontif, în vârstă de 78 de ani, în omilia sa.

„În fiecare loc, inclusiv şi mai ales în acele locuri în care domnesc violenţa, ura, nedreptatea şi persecuţia, creştinii sunt chemaţi să aducă mărturie acestui Dumnezeu care este dragoste”, a subliniat el.

La începutul mesei, Francisc a deschis „uşa sfântă” a Catedralei, pentru a marca începutul Jubileului Milei, pe 8 decembrie.

„Aceasta este poarta Domnului. Să păşim prin ea şi să obţinem milă şi iertare„, a spus Papa deschizând uşa, aşa cum urmează să se procedeze în fiecare dioceză din lume.

La o întâlnire cu comunităţile evanghelice, înainte de mesă, Francisc i-a îndemnat pe toţi creştinii să predice Evanghelia şi a catalogat lipsa de unitate „un scandal”.

Un „ecumenism de sânge” uneşte toate comunităţile creştine, care „suferă, fără deosebire, din cauza nedreptăţii şi urii oarbe dezlănţuite de diavol”, a spus Papa, care urmează se se întâlnească luni şi cu musulmani, înainte să revină la Vatican.

Francisc a vizitat anterior o tabără în care locuiesc mii de persoane care au fugit din calea violenţelor interreligioase.

„Vizita Papei mi-a dat speranţă”, a declarat Carole Oubrou, în vârstă de 22 de ani, al cărei soţ a fost ucis de membri ai unor miliţii în 2013.

„Am sentimentul că harul divin ne va ajuta”, a adăugat ea. Locuitori ai taberei au cântat şi au agitat pancarte pe care erau scrise cuvinte ca „dragoste” şi „bucurie”. Ei au stat la coadă să-i strângă mâna Papei.

Mii de persoane au fost ucise, iar aproximativ un sfert din populaţia centrafricană de 4,7 milioane de oameni a fost strămutată, după ce în principal rebeli musulmani seleka l-au îndepărtat de la putere pe preşedintele Francois Bozize, un creştin, în martie 2013.

După ce a sosit la Bangui, duminică dimineaţa, Francisc s-a întâlnit cu preşedinta interimară centrafricană Catherine Samba-Panza şi cu alţi demnitari, pe care i-a îndemnat la respingerea xenofobiei.

Unitatea „este necesar să fie trăită şi construită pe baza minunatei diversităţi a mediului nostru, evitând tentaţia fricii faţă de ceilalţi, faţă de nefamiliar, faţă de ceea ce nu face parte din grupul nostru etnic, faţă de opiniile noastre politice sau confesiunile noastre religioase”, a spus el.

Prezentându-se drept un „pelerin al păcii”, Suveranul Pontif a anunţat că Biserica Catolică locală are să acţioneze în vederea reconcilierii în Republica Centrafricană.

Papa a fost primit de către reprezentanţi musulmani şi catolici, la sosirea pe aeroportul de la Bangui, ultima etapă a turneului său de şase zile în Africa, în care a vizitat de asemenea Kenya şi Uganda.

„Sfântul Părinte nu a venit în Republica Centrafricană pentru catolici, ci pentru centrafricani. Este un semn bun de reconciliere între musulmani şi centrafricani”, a declarat El Adji Tchakpabrede, un reprezentant al comunităţii islamice din această ţară.

Unii s-au temut că extremişti dintr-una dintre taberele implicate în conflictul centrafrican ar putea folosi vizita Papei pentru a instiga la violenţă în ţară, în care confruntările s-au soldat, începând din septembrie şi până în prezent, cu cel puţin 90 de morţi.

Francisc a folosit „papamobilul” în cursul acestei vizite, în pofida unor îngrijorări potrivit cărora autorităţile locale nu ar fi capabile să-i garanteze siguranţa, scrie Mediafax.

Autorităţile au primit sprijin din partea a peste 10.000 de Căşti Albastre şi trupelor franceze prezente în ţară. Membri ai trupelor de menţinerea păcii, înarmaţi cu mitraliere, au escorat convoiul papal, survolat de către un elicopter ONU.

Această primă vizită a lui Francisc într-o zonă de conflict este cea de-a 11-a sa vizită de când este papă, în 2013.

În Africa trăiesc aproximativ 180 de milioane de catolici, iar numărul lor creşte mai rapid decât oriunde altundeva în lume.