Papa Francisc, la un an de conflict în Ucraina: „Un an de război absurd și crud, începeți negocierile de pace”

Papa Bergoglio și-a reînnoit apelul "către cei care au autoritate asupra națiunilor", cerându-le "să se angajeze concret pentru a pune capăt conflictului

23 feb. 2023, 23:33
Papa Francisc, la un an de conflict în Ucraina: „Un an de război absurd și crud, începeți negocierile de pace”

Papa Francisc a transmis un mesaj emoţionat şi în acelaşi timp puternic la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina. „Se va împlini un an de la invadarea Ucrainei. Un an de la începutul acestui război absurd și crud. O aniversare tristă. Va putea Domnul să ierte atâtea crime și atâtea violențe?”, a întrebat Papa Francisc în timpul audienței de miercuri din Sala Paul al VI-lea a Vaticanului. „Vrea Domnul să ierte atâtea crime și atâta violență?” întrebă Pontiful. „El este Dumnezeul păcii. Să stăm aproape de poporul ucrainean martirizat. Să ne întrebăm, s-a făcut oare tot posibilul pentru pace?”.

În continuare, Papa Bergoglio și-a reînnoit apelul „către cei care au autoritate asupra națiunilor”, cerându-le „să se angajeze concret pentru a pune capăt conflictului, pentru a se ajunge la o încetare a focului și a se începe negocierile de pace. Cea construit pe moloz nu va fi niciodată o adevărată victorie”, a spus Papa Francisc preluat de Rai News și citat de Rador.

Rusia anunţă condiţiile pentru a se aşeza la masa negocierilor de pace cu Ucraina: „Problema este că regimul Zelenski depinde în totalitate de opinia Washingtonului, Londrei şi Bruxelles-ului”

Pontiful a reamintit apoi că „azi începe perioada Postului Mare”, în Miercurea Cenușii, și i-a invitat pe credincioși să „se roage pentru cei care suferă din cauza dezastrelor naturale sau a războaielor”. Papa Francisc a reiterat: „Să începem călătoria postului nostru. Să-l urmăm împreună pe Domnul nostru Iisus Hristos, care ne invită la caritate, la rugăciune și la post”.

În cateheza din audiența generală, Pontiful a vorbit despre Biserică, subliniind particularitatea misiunii și a proclamației ei. „Este foarte trist să vezi Biserica ca și cum ar fi doar un Parlament. Biserica este altceva – a amintit Papa Francisc într-un pasaj improvizat – este o comunitate de bărbați și femei care cred și îl proclamă pe Isus Hristos, însă conduşi de Duhul Sfânt şi nu de propriile sale motive”. „Evanghelia nu este o idee sau o ideologie – subliniază Pontiful -, este un anunț care te atinge și te face să-ți schimbi inima. Dar dacă te refugiezi într-o ideologie, fie de dreapta, fie de stânga sau de centru, faci din Evanghelie un partid politic, o ideologie, un club al poporului”. Papa Francisc citează Conciliul de la Ierusalim, primul din istorie, în care au apărut primele rupturi ale Bisericii şi ne invită să nu ne împărțim în progresiști ​​și conservatori ca și cum acestea ar fi nişte etichete.

Papa Francisc şi-a continuat discursul dând exemplul primului Sinod, povestit în Faptele Apostolilor. „Unde în fiecare pagină vedem că protagonistul anunțului nu este Petru, Pavel, Ștefan sau Filip, ci Duhul Sfânt. Faptele Apostolilor povestesc și despre un moment crucial în începuturile Bisericii, care poate fi un exemplu bun și pentru noi. Atunci, la fel ca şi astăzi, alături de mângâieri nu lipseau necazurile, bucuriile erau însoțite de griji. Una în special: cum să ne comportăm cu păgânii care au venit la credință, cu cei care nu aparțineau poporului evreu. Erau obligaţi sau nu să respecte prescripţiile Legii mozaice? Nu era o chestiune minoră. Astfel s-au format două grupuri, cei care credeau că respectarea Legii este indispensabilă şi cei care nu erau de această părere. Pentru a discerne, apostolii s-au întâlnit în ceea ce se numește „conciliul Ierusalimului, primul din istorie”, explică Papa Francisc.

România, intermediar într-un contract pentru livrarea de obuze pakistaneze către Ucraina, scrie New York Times
„Cum putea fi rezolvată dilema? S-ar fi putut căuta un compromis bun între tradiție și inovație: unele norme sunt respectate, altele sunt ignorate. Cu toate acestea, apostolii nu urmează această înțelepciune umană, ci se adaptează la lucrarea Duhul, care le-a luat-o înainte, coborându-se atât asupra păgânilor cât şi asupra lor. Și astfel, înlăturând aproape orice obligație legată de Lege, ei comunică hotărârile finale, luate – scriu ei – „de Duhul Sfânt și de noi”, fără a se divide, deşi aveau sensibilităţi şi opinii diferite, ei au ascultat de Duhul Sfânt”, a ţinut să sublinieze din nou Papa Francisc, care a adăugat că de aici rezultă următorul principiu: „În Biserică, totul trebuie să fie conform cerinţelor vestirii Evangheliei”.