România, intermediar într-un contract pentru livrarea de obuze pakistaneze către Ucraina, scrie New York Times

Prestigioasa publicaţie New York Times publică joi o anchetă care arată legăturile unei companii de stat româneşti cu un contract care avea ca obiectiv livrarea către Ucraina de obuze din Pakistan, pentru a fi folosite în războiul contra Rusiei.

23 feb. 2023, 20:51
România, intermediar într-un contract pentru livrarea de obuze pakistaneze către Ucraina, scrie New York Times

Investigaţia publicată de New York Times arată că Ministerul britanic al Apărării a negociat în secret, anul trecut, achiziţia de proiectile de artilerie de 122mm, de fabricație sovietică, din Pakistan, ce urmau apoi să fie trimise Ucrainei.

Potrivit termenilor acordului semnat în iunie 2022, intermediar în achiziționarea de arme pakistaneze era compania românească Romtehnica, potrivit sursei citate.

Acordul prevedea livrarea de către Pakistan a 40.000 de obuze și rachete fabricate la fabricile de stat din Pakistan. NYT citează un oficial Romtehnica care afirmă că afacerea a eșuat după ce furnizorul pakistanez nu a reușit să livreze armamentul.

Problema întâmpinată a fost că pe măsură ce războiul din Ucraina a progresat furnizorii mari au rămas fără provizii. Potrivit articolului, după începutul invaziei, Ucraina și aliații săi au început să cumpere arme în stil sovietic de oriunde au putut.

Sursele NYT au spus că atât Marea Britanie cât și SUA au finanțat tranzacții de armament folosind țări terțe și brokeri în cazurile în care țările producătoare nu au vrut să admită public că furnizează arme Ucrainei.

Citeşte şi: Rusia anunţă condiţiile pentru a se aşeza la masa negocierilor de pace cu Ucraina: „Problema este că regimul Zelenski depinde în totalitate de opinia Washingtonului, Londrei şi Bruxelles-ului”

Nu este prima dată când apar informaţii despre o implicare a României în livrarea de arme către Ucraina. În august 2022, o înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arăta că soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România, de Romarm, în contextul în care autoritățile de la București au evitat mereu să precizeze ce muniție și armament au trimis Ucrainei.

De asemenea, un sondaj eurobarometru realizat de Comisia Europeană, în ianuarie – februarie 2023, plasează România în topul țărilor ai căror cetățeni dezaprobă ajutorul umanitar oferit poporului ucrainean, dar și primirea acestora în Uniunea Europeană.

În ceea ce privește furnizarea de ajutor umanitar ucrainenilor afectați de război, potrivit barometrului, 25% dintre români dezaprobă această măsură, fiind cel mai mare procent din rândul țărilor europene. Cel mai mic procent de populație care dezaprobă sprijinul umanitar oferit poporului ucrainean este în Olanda, Lituania și Luxemburg, toate cu un procent de 1%.

De asemenea, România este fruntașă și la rata de dezaprobare față de primirea în Uniunea Europeană a refugiaților din Ucraina, cu un procent de 24%, fiind depășită în acest sens doar de Cehia. La polul opuse află Olanda (cu un procent de 1%), Danemarca, Suedia și Finlanda, toate cu un procent de 2%.

Furnizarea de sprijin financiar Ucrainei este dezaprobată de un procent de 35% dintre români, rate mai mare fiind înregistrate în Slovacia, Bulgaria și Cehia.

Citeşte şi: Lupte grele, în continuare în Bahmut. Zelenski: „Rapoartele sunt deosebit de dure”