Papa Francisc pregăteşte o nouă vizită istorică. Suveranul speră să-l întâlnească pe Patriarhul Kiril

Papa Francisc se va deplasa în Kazahstan în perioada 13-15 septembrie pentru a participa la un congres dedicat dialogului între religii şi unde ar putea să se întâlnească cu patriarhul Kirill, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Ruse.

02 aug. 2022, 09:44
Papa Francisc pregăteşte o nouă vizită istorică. Suveranul speră să-l întâlnească pe Patriarhul Kiril

Papa Francisc „va merge în Kazahstan între 13 şi 15 septembrie şi va vizita oraşul Nursultan cu ocazia celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale”, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt de la Vatican, Matteo Bruni.

Papa Francisc a declarat în mai multe interviuri recente că speră să se întâlnească cu patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse. Comunicatul publicat luni de Vatican, în care este anunţată această deplasare a suveranului pontif, nu conţine însă nicio referire la patriarhul Kirill. Documentul a fost publicat în limbile rusă, italiană şi engleză, precizează Reuters. Patriarhul Kirill şi-a exprimat sprijinul deplin faţă de decizia Rusiei de a invada Ucraina. Papa Francisc intenţiona să se întâlnească cu patriarhul Kirill luna trecută la Ierusalim, după o vizită în Liban, însă ambele deplasări ale sale au fost anulate.

Preşedinţia kazahă anunţase deja în luna aprilie vizita papei Francisc cu ocazia acestui congres, care vizează promovarea dialogului între religii şi a cărui primă ediţie s-a desfăşurat în 2003.

Citeşte şi: Joe Biden confirmă eliminarea liderului Al-Qaeda Ayman al-Zawahiri: „Indiferent unde se ascund duşmanii noştri, SUA îi va găsi şi îi va elimina!”

Sâmbătă, la întoarcerea din vizita sa întreprinsă în Canada, liderul de la Vatican, în vârstă de 85 de ani şi afectat de dureri la genunchi care îl obligă să se deplaseze într-un scaun cu rotile, a dezvăluit că nu va mai putea să călătorească în acelaşi ritm ca în anii trecuţi, evocând şi posibilitatea de a „se retrage” din activitate.

Suveranul pontif a confirmat totuşi că doreşte să ajungă în Kazahstan, întrucât acea vizită va fi o călătorie „liniştită, fără prea multe deplasări”, potrivit Agerpres.

Kazahstan, cea mai mare ţară din Asia Centrală, este un stat frontalier şi apropiat din punct de vedere diplomatic de Rusia, care desfăşoară în prezent o ofensivă militară în Ucraina, împotriva căreia papa Francisc s-a exprimat de mai multe ori în ultimele luni.

Citeşte şi: Casa Albă susţine că armata Chinei se pregăteşte de demonstraţii de forţă, inclusiv lansări de rachete, în jurul Taiwanului, în perioada vizitei lui Nancy Pelosi