Papa Francisc se roagă pentru victimele tragediei de la spitalul din Piatra Neamț

Papa Francisc s-a rugat pentru victimele incendiului de la Piatra Neamţ. La sfârşitul predicii "Angelus", Sfântul Părinte a vorbit despre tragedia petrecută în România.

15 nov. 2020, 14:55
Papa Francisc se roagă pentru victimele tragediei de la spitalul din Piatra Neamț

Papa Francisc se roagă pentru români.  La rugăciunea ”Îngerul Domnului” de duminică 15 noiembrie 2020, papa Francisc a transmis apropierea și rugăciunea sa față de familiile îndurerate pentru pierderea celor dragi în urma incendiului care a izbucnit în seara de sâmbătă la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, potrivit Vatican News.

În diverse ocazii, papa s-a rugat, de asemenea, pentru medicii și autoritățile din lumea întreagă pentru ca să gestioneze în spirit de slujire criza sanitară, amintește publicația citată.

Papa Francisc: «Ieri, într-o structură spitalicească din România, în care erau internați mai mulți pacienți afectați de coronavirus, a izbucnit un incendiu care a provocat victime. Îmi exprim apropierea mea și mă rog pentru ei, să ne rugăm pentru ei!»

Zece pacienți care erau bolnavi de COVID și erau intubați au decedat după ce un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiază la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț, potrivit celui mai nou bilanț. Alte șapte persoane, între care un medic care a suferit arsuri extinse, sunt în stare gravă. Încă trei cadre medicale – un medic și două asistente – au primit îngrijiri pentru arsuri, dar starea lor este mai bună și nu necesită internare.

Presa din întreaga lume relatează pe larg despre tragedia care a îndoliat din nou România.

Papa Francisc: Pandemia de Covid-19 este cea mai recentă criză care dovedeşte că doar forţele pieţei şi politicile economice de tip ”trickle – down” nu reuşesc să producă beneficiile sociale pretinse de susţinătorii lor

Papa Francisc a afirmat duminică faptul că pandemia de Covid-19 este cea mai recentă criză care dovedeşte că doar forţele pieţei şi politicile economice de tip ”trickle-down” nu au reuşit să producă beneficiile sociale pretinse de susţinătorii lor, transmite Reuters.

Politicile economice ”de dispersare” (trickle-down) constau în acordarea de facilităţi fiscale marilor corporaţii şi deţinătorilor de averi mari, în ideea că efectul acestora se va dispersa la nivelul întregii societăţi.

Într-o scrisoare papală (enciclică) pe tema fraternităţii umane, Francisc a afirmat şi că proprietatea privată nu poate fi considerată un drept absolut în toate cazurile în care unii trăiesc extravagant în timp ce alţii nu au nimic.

Numită ” Fratelli Tutti” (Fraţi cu toţii), scrisoarea a fost criticată pentru că nu foloseşte un limbaj incluziv, după ce a fost anunţată luna trecută.

În italiană, Fratelli înseamnă fraţi, dar cuvântul este folosit şi pentru  fraţi şi surori. Vaticanul a anunţat că termenul a fost preluat din recomandările scrise de Sf. Francisc de Assisi în secolul 13 către adepţii săi şi că nu poate fi modificat.

Papa afirmă în primul rând al scrisorii de 86 de pagini că Sf Francisc ”s-a adresat aşa fraţilor şi surorilor sale” în acest fel. În document, Papa foloseşte termenul ”bărbaţi şi femei” de 15 ori şi se referă de mai multe ori la apărarea drepturilor i demnităţii femeilor.

Scrisorile papale sunt cea mai autoritară formă de scriere papală, dar nu sunt infailibile.

Enciclica semnată de Francisc sâmbătă, la Assisi, se referă la fraternitate, imigraţie, decalajul dintre săraci şi bogaţi, nedreptăţile economice şi sociale, dezechilibrele din asistenţa medicală şi agravarea polarizării politice în multe ţări.

Papa s-a referit în mod direct la economia de dispersare, teoria preferată de conservatori potrivit căreia facilităţile fiscale şi alte stimulente acordate marilor companii şi bogaţilor sunt benefice în final restului societăţii, prin investiţii şi crearea de locuri de muncă.

Incendiu ATI Piatra Neamţ. Alexandra Furnea, supravieţuitoare Colectiv: „Mă îngrozeşte pata de sânge de pe bucata de aşternut”
”Au fost cei care ne-ar fi făcut să credem că libertatea pieţei a fost suficientă pentru a menţine totul în siguranţă (după impactul pandemiei)”, a scris el.

Francisc a denunţat ”această dogmă a credinţei neoliberale” care recurge la ”teoriile magice ale  răspândirii”sau dispersării”… ca fiind singura soluţie la problemele societăţii”. O politică economică bună, a spus el, ”face posibilă crearea de locuri de muncă şi nu reducerea acestora”.

Criza financiară 2007-2008 a fost o oportunitate de schimbare ratată, producând în schimb ”o libertate sporită pentru cei cu adevărat puternici, care găsesc întotdeauna o modalitate de a scăpa nevătămaţi”. Societatea trebuie să se confrunte cu ”efectele distructive ale imperiului banilor”.

Francisc a repetat apelurile anterioare pentru redistribuirea bogăţiei pentru a-i ajuta pe cei mai săraci şi pentru un acces mai echitabil al tuturor la resursele naturale.

”Dreptul la proprietate privată poate fi considerat doar un drept natural secundar, derivat din principiul destinaţiei universale a bunurilor create”, a spus el.

Un oficial al Vaticanului a spus că papa se referă la cei cu o bogăţie masivă.

Papa a scris că credinţa primilor creştini – ”dacă unei persoane îi lipseşte ceea ce este necesar pentru a trăi cu demnitate, este pentru că o altă persoană deţine acel lucru” – era încă valabilă.

Cei care au mult trebuie ”să îl administreze spre binele tuturor”, iar naţiunile bogate sunt obligate să împartă bogăţia cu cei săraci. Dar el a spus că ”cu siguranţă nu propune un universalism autoritar şi abstract”.

Unii catolici ultra-tradiţionalişti l-au acuzat pe Francisc că susţine în secret un complot pentru un ”guvern mondial unic”, o teorie a conspiraţiei demontată.

Fără a numi ţări sau oameni, Francisc a condamnat politicienii care ”caută popularitate apelând la cele mai rudimentare şi mai egoiste înclinaţii” sau care adoptă politici de ”ură şi teamă faţă de alte naţiuni”.
Referindu-se la rasism, o problemă cheie în Statele Unite în urma mişcării Black Lives Matter, Francis
a spus: ”Rasismul este un virus care se transformă rapid şi, în loc să dispară, se ascunde şi pândeşte în aşteptare”.

Papa a reluat un apel pentru abolirea armelor nucleare şi a pedeapsei cu moartea, poziţii care au fost atacate de catolicii conservatori, în special în Statele Unite.


loading...