Aşezat într-un scaun cu rotile, Francisc a început prin a ura „Paşte fericit” cu o voce slabă miilor de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru. El a delegat unui asistent citirea binecuvântării sale tradiţionale „Urbi et Orbi” (către oraş şi lume).
Papa a urcat apoi la bordul papamobilului pentru a saluta mulţimea mai îndeaproape, binecuvântând mai mulţi bebeluşi în timp ce mergea.
Papa Francisc și-a dedicat o mare parte a pontificatului său apelului pentru pace. Nu a făcut excepție nici ieri, în Duminica Paștelui, când și-a transmis mesajul și binecuvântarea Urbi et Orbi – către oraș și către lume, scrie site-ul Vatican News.
Din balconul Bazilicii Sfântul Petru, duminică, Papa Francisc a salutat mulțimea adunată în Piața Sfântul Petru și a transmis apoi textul său pentru a fi citit de arhiepiscopul Diego Ravelli, maestrul sărbătorilor liturgice pontificale.
„Hristos, speranța mea, a înviat”, a anunțat Papa Francisc. „Și astăzi”, a spus el, „el ia asupra sa tot răul care ne oprimă și îl transfigurează”.
„Dragostea a triumfat asupra urii, lumina asupra întunericului și adevărul asupra minciunii. Iertarea a triumfat asupra răzbunării”, a spus el.
„Răul nu a dispărut din istorie; el va rămâne până la sfârșit, dar nu mai are întâietate; nu mai are putere asupra celor care acceptă harul acestei zile”.
Papa a vorbit mai întâi despre Țara Sfântă, „rănită de conflicte” și care găzduiește o „explozie nesfârșită de violență”. El a vorbit în special despre poporul din Gaza și despre comunitatea creștină din enclavă, unde „teribilul conflict continuă să provoace moarte și distrugere și să creeze o situație umanitară dramatică și deplorabilă”.
„Fac apel încă o dată”, a spus el, „la o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza, pentru eliberarea ostaticilor și pentru accesul la ajutorul umanitar”.
Cuvintele sale au făcut din nou apel la comunitatea internațională, îndemnată să acționeze și „să vină în ajutorul unui popor înfometat care aspiră la un viitor de pace”.
Rugăciunile Papei s-au extins la comunitățile creștine din Liban și Siria, „care traversează în prezent o tranziție delicată în istoria sa”, și a îndemnat întreaga Biserică „să îi țină pe creștinii din iubitul Orient Mijlociu în gândurile și rugăciunile sale”.
Întorcându-se apoi către Yemen, „care se confruntă cu una dintre cele mai grave și prelungite crize umanitare din lume din cauza războiului”, Papa Francisc i-a invitat pe toți cei implicați să găsească o soluție „printr-un dialog constructiv”.
Pentru Ucraina, „devastată de război”, el a invocat darul păcii al lui Hristos cel Înviat. Fie ca toți cei implicați, a spus el, să continue eforturile pentru o „pace dreaptă și durabilă”.
El a vorbit, de asemenea, despre Caucazul de Sud, unde tensiunile de lungă durată necesită o reconciliere urgentă. În special, el s-a rugat pentru un acord de pace final între Armenia și Azerbaidjan și pentru vindecare în regiune.
Pentru Balcanii de Vest, Papa Francisc s-a rugat ca lumina Paștelui să inspire liderii să calmeze tensiunile și să respingă acțiunile destabilizatoare, alegând în schimb o cale a armoniei, împreună cu vecinii lor.
Continentul african a fost, de asemenea, foarte prezent în rugăciunile de Paște ale Papei.
Primul său apel a venit pentru poporul din Republica Democrată Congo, apoi pentru cei din Sudan și Sudanul de Sud și pentru cei prinși în violențele din Sahel, Cornul Africii și regiunea Marilor Lacuri.
Papa Francisc a murit luni, în a doua zi de Paşte. Cum se alege noul Suveran Pontif
„În fața cruzimii conflictelor care implică civili lipsiți de apărare și atacă școli, spitale și lucrători umanitari, nu ne putem permite să uităm că nu sunt lovite ținte, ci persoane, fiecare posedând un suflet și demnitate umană”, a spus el.
El s-a rugat, în special, pentru creștinii care nu își pot trăi liber credința pe întregul continent. „Nu poate exista pace fără libertate religioasă, libertate de gândire, libertate de exprimare și respect pentru opiniile altora”, a spus el.
Și nici pace, a adăugat el, fără dezarmare adevărată.
„Lumina Paștelui ne îndeamnă să dărâmăm barierele care ne despart”, a spus Papa Francisc.
Aceste bariere nu sunt doar fizice, ci și politice, economice și spirituale.
El a făcut apel la națiuni să își folosească resursele nu pentru reînarmare, ci pentru a combate foametea, pentru a investi în dezvoltare și „pentru a avea grijă unii de alții”.
Papa a făcut apel la toți cei care dețin poziții de responsabilitate politică în lumea noastră să nu cedeze în fața logicii fricii, ci să își folosească resursele pentru a-i ajuta pe cei nevoiași, „pentru a combate foametea și a încuraja inițiativele care promovează dezvoltarea”.
„Acestea”, a spus Papa, „sunt armele păcii: arme care construiesc viitorul, în loc să semene semințe de moarte!”
Papa Francisc a vorbit și despre oamenii din Myanmar, care continuă să sufere efectele conflictelor și, mai recent, al cutremurului devastator.
El și-a exprimat durerea profundă pentru miile de oameni care au murit, pentru orfani și pentru bătrânii care au rămas.
Dar și-a amintit, de asemenea, de speranța care iese la iveală din țara măcinată de conflicte: „Anunțul unei încetări a focului”, a spus el, „este un semn de speranță pentru întregul Myanmar”.
Ultimul său gând a fost că, în acest an jubiliar, Paștele poate fi, de asemenea, o ocazie potrivită pentru eliberarea prizonierilor de război și a prizonierilor politici.
„La ce mare sete de moarte, de ucidere, asistăm în fiecare zi”, a observat Papa, înainte de a se ruga: „Fie ca principiul umanității să nu înceteze niciodată să fie marca acțiunilor noastre zilnice”.