Papa Francisc va oficia, pentru prima dată, căsătorii la Vatican

Papa Francisc va oficia, pentru prima dată, mai multe căsătorii la Vatican, cu puţin timp înainte de deschiderea unui sinod al episcopilor, axat pe familie şi mariajul catolic, a anunţat vineri agenţia specializată pe probleme ale Vaticanului I.Media, citată de AFP.

29 aug. 2014, 15:38
Papa Francisc va oficia, pentru prima dată, căsătorii la Vatican

Papa Francisc va oficia, pentru prima dată, căsătorii la Vatican. Jorge Bergoglio, care este şi Episcop de Roma, va oficia căsătoria a circa 20 de cupluri din Dieceza Romei în Biserica Sf. Petru.

Doar Ioan Paul al II-lea a oficiat mai multe căsătorii în public, cu ocazia primei ediţii a Întâlnirii mondiale a familiilor, care a avut loc la Vatican în octombrie 1994.

Papa Francisc face referire foarte des la familie şi căsătorie, dar el se arată mult mai deschis şi realist decât predecesorii săi în ce priveşte dificultăţile pe care acestea le pot întâmpina, vorbind despre femei abandonate şi despre mariaje eşuate, încheiate fără un angajament iniţial chibzuit, de convenienţă.

Una dintre marile mize ale viitorului sinod, care se va deschide în octombrie, este situaţia persoanelor divorţate care s-au recăsătorit, problemă ce divizează Biserica Catolică. În prezent, cei care rup legământul sacru al căsătoriei unice şi indisolubile încalcă legea Bisericii şi nu pot merge să se împărtăşească. Papa pare să fie în tabăra celor care vor o relaxare a legii în favoarea lor, respectând dogma.

Pe 14 februarie, cu ocazia Sf. Valentin, Papa Francisc a prezidat o întâlnire inedită, cu mii de persoane logodite din întreaga lume, în Piaţa Sf. Petru. El vorbeşte deseori despre problemele cuplului, punând accentul pe iertare chiar şi atunci când ”zboară farfuriile” (aluzie la certurile în cuplu – n.red.) , a subliniat sursa. Papa a certat cuplurile de creştini ”care nu vor copii” în numele ”culturii bunăstării” şi preferă să-şi îndrepte afecţiunea asupra a ”două pisici”, sau ”să plece să descopere lumea” în vacanţă, sau ”să aibă o vilă la ţară”.