„PĂPĂDIA” URIAŞĂ: Invenţia care ar putea salva lumea de minele terestre VIDEO

Un dispozitiv care poate fi asemănat cu o păpădie uriaşă are potenţialul de a salva sute de vieţi, fiind construit astfel încât să se declanşeze în timp ce se rostogoleşte pe pământ ca să detoneze minele din drum.

RomaniaTV.net
22 oct. 2012, 17:49
„PĂPĂDIA” URIAŞĂ: Invenţia care ar putea salva lumea de minele terestre VIDEO

Dispozitivul, numit Mine Kafon, are costuri relativ mici de producţie şi poate detona până la patru bombe înainte să se autodistrugă. Construită din bambus, fier şi plastic, invenţia va conţine un dispozitiv de urmărire GPS conectat la un website pentru ca zonele care au fost curăţate să fie identificate , informează Daily Mail.

Ideea aparatului îi aparţine lui Massoud Hassani, care, la vârsta de 14 ani, a fugit din Afghanistan, devastat de război, unde sunt mai multe mine terestre decât oameni, spune el. Înainte să se stabilească în Olanda ca student la Academia de Design Eindhoven, Massoud a călătorit în Pakistan şi Rusia alături de contrabandişti.

Hassani a avut ideea acestei invenţii după ce, în copilărie, obişnuia să proiecteze modele în miniatură. El şi fratele lui îşi construiau propriile jucării, cilindri de dimensiuni mici acţionaţi de vânt care explodau adesea pe un câmp minat, de unde nu le puteau lua înapoi.

„Eu şi fratele meu Mahmud ne jucam în fiecare zi pe câmpiile înconjurate de cei mai înalţi munţi din zonă. Un vânt puternic bătea de fiecare dată în direcţia munţilor. Când ne întreceam cu jucăriile noastre, miniaturile se roteau mult prea repede şi prea departe”, a povestit Massoud Hassani.

„De cele mai multe ori aterizau în zone unde era interzis să călcăm. Locurile acelea erau foarte periculoase din cauza minelor. Erau peste tot. Îmi amintesc şi acum prietenii pe care i-am pierdut şi pe care i-am văzut în timp ce erau răniţi.”

Atunci şi-a spus Hassani: „Voi face obiectele acestea de 20 de ori mai mari şi mai grele.”

Potrivit lui Massoud Hassani, în Afghanistan sunt 30 de milioane de mine terestre şi 26 de milioane de oameni.

Dispozitivul Mine Kafon va fi testat în deşertul din Maroc, dar experţii sunt de păerere că în forma prezentă nu poate fi folosit în scopuri militare. Totuşi, Hassani continuă să caute o soluţie. „Sper să pot fi ajutat să construiesc lucrurile acestea (n.r.: dispozitivele)”, a mai spus el.