Papuaşii sunt singurii moştenitori genetici ai denisovienilor dispăruţi

Locuitorii din Papua Noua Guinee sunt singura populație din lume la care au fost descoperite gene ale denisovienilor, o rudă dispărută a omului modern, potrivit unui studiu publicat joi in revista 'Science', citat de agenția France Presse (AFP).
Iulian Tudor
18 mart. 2016, 12:02
Papuaşii sunt singurii moştenitori genetici ai denisovienilor dispăruţi

În trecut, au existat încrucișări între grupurile umane moderne, în special cu oamenii de Neanderthal dispăruți acum aproximativ 30.000 de ani.

Chiar dacă multitudinea de gene moștenite de la neanderthalienii din genomul oamenilor de astăzi a fost documentată de mai multe studii, se știe puțin despre ce rămâne din ADN-ul omului de Denisova, spun autorii acestui studiu.

Cercetătorii au analizat genomul a 1.523 de persoane reprezentative pentru populația mondială, între care 35 de persoane erau din Papua Noua Guinee.

Rezultatele arată că toate populațiile non-africane ale planetei au moștenit între 1,5% și 4 la sută dintre genele oamenilor de Neanderthal și numai una singură, melanesiană, provenind de pe insulele din nordul Australiei are, în plus, o proporție semnificativă de gene ale oamenilor din Denisova (între 1,9 la sută și 3,4 la sută).

„Sunt surprins de faptul că genele de neanderthalieni și denisovieni au putut să ajungă în locuri izolate”, a comentat unul dintre autori studiului, Andrew Merriwether, antropolog de la Universitatea din Binghamton (New York).

„Noi știm că melanesienii sunt în aceste insule timp de cel puțin 48.000 de ani, după cum reiese din rămășițele de oseminte descoperite, dar nimeni nu a putut stabili o legătură între aceste populații și alte locuri, deoarece acestea au fost izolate de foarte mult timp”, a adăugat el.

De asemenea, oamenii de știință au identificat cu această ocazie la strămoșii locuitorilor insulelor din Pacific gene moștenite de la neanderthalieni și denisovieni care conferă avantaje, în special imunitare.

„Unele dintre genele oamenilor moderni moștenite de la neanderthalieni și denisovieni i-au ajutat pe strămoșii noștri să supraviețuiască și să se reproducă”, a declarat Joshua Akey, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Washington și unul dintre autorii acestei lucrări.

Cercetătorii au stabilit că încrucișarea dintre neanderthalieni și oamenii moderni s-a produs în cel puțin trei reprize, oamenii moderni și oamenii de Neanderthal co-existând mii de ani.

Însă încrucișarea între oamenii moderni și oamenii din Denisova s-a produs într-o singură etapă, potrivit oamenilor de știință.

Existența denisovienilor a fost stabilită prin analiză genetică a unei falange și a doi dinți, descoperire făcută în anul 2008 în peștera Denisova din Munții Altai situați în nordul Siberiei. După această descoperire, ‘omul din Denisova’ a fost inclus de oamenii de știință în rândurile rudelor arhaice din arborele genealogic al speciei umane.

„Denisovienii sunt singura specie umană arhaică cunoscută mai mult prin analiza genetică a oamenilor moderni decât prin fosilele descoperite, deoarece acestea au fost în număr foarte mic”, a declarat Joshua Akey.

Potrivit specialistului, cea mai probabilă ipoteză este că denisovienii au trebuit să se deplaseze în zone geografice vaste întinse până în sud-estul Asiei unde se aflau de asemenea și primii oameni moderni. Unii dintre descendenții denisovienilor ar fi putut să ajungă în insulele din nordul Australiei, este ipoteza omului de știință citat de AFP.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
De unde provine pastrama țărănească de la Cămara noastră vândută de Lidl. Sute de mii de români o cumpără, dar nu se uită pe etichetă unde e produsă
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum elimini petele de ulei de pe haine fără chimicale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile