„Păpuşile Muppets“, avertisment privind discriminarea: Nu am vrut să eliminăm conţinutul, de aceea am luat această decizie!

Disney vine cu o nouă decizie controversată. Compania a marcat celebrul "The Muppet Show" cu un avertisment privind "discriminarea unor persoane sau culturi" ori "descrieri negative", fără a da însă detalii spune The Guardian.

23 feb. 2021, 10:58
„Păpuşile Muppets“, avertisment privind discriminarea: Nu am vrut să eliminăm conţinutul, de aceea am luat această decizie!

„Păpuşile Muppets“, avertisment privind discriminarea. Platforma şi-a început debutul pe 19 februarie, toate cele 18 episoade fiind însoţite de precizări privind conţinutul: „Aceste sterotipii erau incorecte atunci şi sunt incorecte şi acum. În loc să eliminăm conţinutul, am preferat să avertizăm asupra impactului său negativ, să învăţăm din asta şi să generăm o dezbatere pentru a crea un viitor mai incluziv”.

„Păpuşile Muppets“, avertisment privind discriminarea: Nu am vrut să eliminăm conţinutul, de aceea am luat această decizie!

Disclaimer-ul nu explică însă despre ce sterotip ar fi vorba, deşi într-unul dintre episoade apare steagul confederat, asociat cu „supremaţia albă” şi rasismul, notează sursa citată. The Muppet Show (Păpuşile Muppets) a fost difuzat în perioada 1976 şi 1981 (pentru o perioadă fiind difuzat inclusiv de televiziunea naţională română, în pofida cenzurii regimului comunist –n.red).

Showul avea în fiecare episod câte un invitat celebru, întreaga producţie având mare succes în epocă. Muppets reuneşte personajele Kermit the Frog, Miss Piggy, Animal, Fozzie şi Gonzo, create în 1954-1955 de păpuşarul Jim Henson.

Acelaşi disclaimer a fost introdus recent şi pentru producţiile Disney ”Lady and the Tramp”, ”The Jungle Book”, ”The Aristocats”, ”Dumbo”, ”Peter Pan” şi ”Swiss Family Robinson”.

De altfel, Peter Pan a fost eliminat pentru că în film apare un trib cu americani numiți „piei roșii’. În Pisicile Aristocrate apare o siameză despre care se spune că ar caricaturiza asiaticii.

Disney a blocat pentru copiii cu vârsta mai mică de 7 ani vizionarea filmelor Peter Pan, Dumbo și Pisicile Aristocrate. Explicația a fost că ar promova stereotipuri rasiale, scrie DailyMail.

Deciziile au fost luate de un grup de experți aduși de Disney să evalueze în ce măsură conținutul filmelor „vizează o audiență globală”.

Pe conturile adulților, unele din cele mai populare filme pentru copii sunt prezentate cu un avertisment: „Acest program conțin imagini cu rele tratamente aplicate oamenilor și culturilor”.

Un nou film care se desfăşoară în universul Star Wars, intitulat „Rogue Squadron”, urmează să fie lansat la sfârşitul anului 2023, în regia lui Patty Jenkins („Wonder Woman”), a anunţat joi Disney, potrivit AFP.

Citeşte şi: Disney elimină Peter Pan, Dumbo şi Pisicile Aristocrate din grila pentru copiii sub 7 ani, pe motiv de discriminare