Paradă la Constanţa de ziua oraşului, organizată de primărie. Asociaţia Elevilor susţin că mulţi dintre copii „au fost aduşi cu şcoala”

Peste două mii de persoane, printre care elevi, studenţi, sportivi, militari, au participat luni la o paradă prin centrul municipiului Constanţa. Defilarea a fost organizată de primărie cu prilejul Zilei Constanţei, sărbătorită în fiecare an în 21 mai. Asociaţia Elevilor a criticat această iniţiativă, spunând că are reminiscenţe comuniste şi că mulţi dintre copii "au fost aduşi cu şcoala", după ce "s-a dat ordin pe unitate". Întrebat despre aceste critici, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a răspuns: "Nu mă interesează. E foarte bine pentru democraţie, este un moment de bucurie"

21 mai 2018, 19:00

Peste două mii de persoane s-au adunat luni după-amiază în faţa Sălii Sportului pentru a participa la această paradă de Ziua Constanţei.

Prima a plecat fanfara din cadrul Palatului Copiilor, urmând apoi oficialii, printre care primarul Decebal Făgădău, preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Horia Ţuţuianu şi prefectul Ioan Albu. Au urmat apoi sportivi de la diverse cluburi locale, elevi de la mai multe şcoli din municipiu, militari, poliţişti, pompieri, reprezentanţi ai forţelor militare britanice şi americane de la baza de la Mihail Kogălniceanu. Parada a fost închisă de jandarmi călare.

Defilarea s-a desfăşurat până în Piaţa Ovidiu, iar pe tot traseul s-au aflat sute de oameni care au urmărit evenimentul şi au făcut fotografii.

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a spus că parada a fost „un moment frumos”, iar cei care au dat tonul, copiii, sunt „cei care vor da linia de viitor a oraşului”.

„Este un moment frumos, aşa cum este şi oraşul nostru, şi cum aşa cum este nu doar trecutul, ci şi viitorul oraşului nostru. Mă bucur să văd că alături de structurile MApN şi Ministerului de Interne, alături de partenerii din baza de la Mihail Kogălniceanu cei care dau tonul zilei de astăzi sunt cei care vor da linia de viitor a oraşului nostru, copiii. Şi vreau să le mulţumesc celor din şcoli, licee, universităţi, celor din cluburile sportive”, a afirmat Decebal Făgădău, potrivit news.ro.

Decizia organizării acestei parade a fost criticată de Asociaţia Elevilor din Constanţa, preşedintele acesteia spunând că evenimentul are reminiscenţe comuniste.

„Considerăm că activitatea organizată de Primăria Constanţa cu ocazia Zilei Constanţei, această paradă, este oarecum nişte reminiscenţe comuniste, reminiscenţele perioadei în care românii au suferit foarte mult. Administraţia Publică Locală a încercat astfel să mascheze faptul că nu a reuşit să organizeze nişte activităţi care să fie cu adevărat interesante pentru Ziua Constanţei ba chiar au anulat licitaţia pentru activităţi. Mulţi dintre copiii aduşi aici au venit cu şcoala. Am primit mesaje de la elevi că s-a dat ordin pe şcoală să vină aici, au fost inclusiv de la Universitatea Ovidius”, a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Mihai Tănase.

Întrebat despre faptul că există şi contestatari la adresa acestui eveniment, Decebal Făgădău a spus: „Nu mă interesează. E foarte bine pentru democraţie, este un moment de bucurie. Sper să fie din ce în ce mai multă lume la o asemenea sărbătoare care este a oraşului nostru. Doi copii din 30.000 de mii înseamnă zero”.

În urma acestui eveniment, circulaţia în zona centrală a oraşului a fost restricţionată timp de câteva ore.