Paradă la Moscova, de ziua Victoriei

Impresionantă desfăşurare de forţe la Moscova, unde are loc parada cu ocazia Zilei Victoriei. Zeci de mii de soldaţi ruşi îmbrăcaţi în ţinută de gală defilează în piaţa roşie din Moscova.

RomaniaTV.net
09 mai 2012, 08:19
Paradă la Moscova, de ziua Victoriei

Ruşii sărbătoresc miercuri 67 de ani de la victoria aliaţilor asupra naziştilor. Parada a început cu un discurs al preşedintelui Vladimir Putin. Timp de aproape o oră zeci de mii de soldaţi ruşi îmbrăcaţi în ţinută de gală defilează în Piaţa Roşie din Moscova.

Ultimele modele de rachete, tancuri, elicoptere şi echipamente militare sunt prezentate cu ocazia paradei. Conform autorităţilor moscovite, la ceremoniile din Piaţa Roşie participă cel puţin 12 mii de persoane. Sute de poliţişti asigură ordinea în oraş.

Spre seară, un imens foc de artificii urma să lumineze cerul Moscovei. Ziua de 9 mai marchează capitularea Germaniei Naziste în faţa forţelor Uniunii Sovietice în cel de-al doilea război mondial.

Evenimentul a fost sărbătorit pentru prima dată în republicile sovietice în 1946. Ziua de 9 mai a fost declarată zi liberă în unele state sovietice începând cu anul 1965. În Rusia, impresionanta paradă cu ocazia Zilei Victoriei a fost suspendată în anii ’90 după destrămarea Uniunii Sovietice. Ceremoniile au fost reluate odată cu venirea la putere a lui Vladimir Putin.