Paradă militară de 1 decembrie? CNSU propune ca Ziua Naţională a României să fie celebrată la Arcul de Triumf

Ziua Naţională a României ar putea fi sărbătorită de 1 Decembrie în piaţa Arcului de Triumf. "De 1 Decembrie vom adapta orice formă de sărbătorire a Zilei Naţionale la regulile de protecţie sanitară care sunt stabilite prin actele normative în vigoare", spune Ludovic Orban în urmă cu o săptămână.

12 nov. 2020, 21:16
Paradă militară de 1 decembrie? CNSU propune ca Ziua Naţională a României să fie celebrată la Arcul de Triumf

Ziua Naţională a României ar putea fi celebrată şi anul acesta în piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Deocamdată nu este clar dacă va fi organizată o paradă militară pe sub Arcul de Trimf.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, prin hotărârea 54/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale în piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum şi în municipiile reşedinţă de judeţ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără public şi cu respectarea mai multor măsuri.

Paradă militară de 1 decembrie: Duratei ceremoniei este de maximum o oră.

Se propune aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României în piața Arcului de Triumf din municipiul București, cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum și în municipiile reședință de județ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără participarea publicului şi cu respectarea următoarelor măsuri:
a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toți participanții;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul delimitat în care se desfășoară ceremonia;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți şi asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil, precum și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;
d) aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;
e) efectuarea triajului observațional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară ceremonia;
f) duratei ceremoniei este de maximum o oră„, se arată în HOTĂRÂRE nr. 54 din 12.11.2020 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

 

Parada militară de 1 decembrie. Cum va fi sărbătorită Ziua Naţională a României

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită anul acesta fără tradiţionala paradă militară de 1 decembrie din cauza pandemiei de coronavirus, anunţat premierul Ludovic Orban în urmă cu o săptămână.

„De 1 Decembrie vom adapta orice formă de sărbătorire a Zilei Naţionale la regulile de protecţie sanitară care sunt stabilite prin actele normative în vigoare. (…) Normal că vom sărbători Ziua Naţională, e Ziua Naţională, dar vor fi respectate toate regulile de protecţie sanitară. Cu siguranţă nu va mai fi acea paradă, nemaifiind parada nu va mai exista motiv ca oamenii să vină să asiste la paradă, va fi o sărbătorire în nişte condiţii mult mai stricte, care să ţină cont de numărul maxim de persoane în spaţiu deschis care pot să participe la un eveniment, 50 de persoane, sunt reguli care le vom respecta cu stricteţe”, a declarat Ludovic Orban.

Şi ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, dădea de înţeles că parada militară nu s-ar mai organiza anul a acesta de 1 Decembrie.

„Probabil ca pana la 1 Decembrie lucrurile nu se vor imbunatati substantial si avem in calcul o varianta, astfel incat sa avem un scenariu de celebrare a Zilei Nationale de asemenea in conditii impuse de pandemie”, a declarat ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, pe 21 octombrie.


loading...