Paradoxul suedez. Record de infectări zilnice, dar fără blocaje împotriva Covid-19

Suedia rămâne fermă în strategia sa de măsuri voluntare și fără blocaje împotriva Covid-19, susţin autorităţile, în condiţiile în care țara a înregistrat vineri un număr record de infecții zilnice.

13 nov. 2020, 22:49
Paradoxul suedez. Record de infectări zilnice, dar fără blocaje împotriva Covid-19

Suedia a raportat vineri 5.990 cazuri noi de infecţie cu Covid-19, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. În paralel au fost înregistrate 42 de decese, cele mai multe după aproximativ trei luni. Cu toate acestea, strategia împotriva răspândirii coronavirusului nu se va schimba şi rămâne una fără blocaje împotriva Covid-19, anunţă autorităţile de la Stockholm. „Vom continua pe această cale. Așa lucrăm în Suedia”, a declarat într-un interviu pentru Reuters, epidemiologul șef Anders Tegnell.

Spre deosebire de multe alte țări, Suedia a rămas fidelă principiului fără blocaje împotriva Covid-19 şi a menținut școlile, restaurantele și alte afaceri deschise pe tot parcursul pandemiei. În schimb, s-a concentrat pe măsuri voluntare, menite să promoveze distanțarea socială și o igienă mai bună, cum ar fi lucrul de acasă şi, dacă este posibil, evitarea transportului public și a activităților în interioare aglomerate.

Citeşte şi Record de infectări zilnice cu coronavirus, în Italia. Numărul cazurilor e de şase ori mai mare decât în primăvară

În timp ce rata de deces în Suedia, pe cap de locuitor, este mai mică decât în ​​țări precum Spania și Marea Britanie, este totuşi de peste 10 ori mai mare decât în Norvegia vecină și de aproape cinci ori mai mare decât în ​​Danemarca.

Totuşi, săptămâna aceasta, Suedia a anunțat primele restricții de la începutul pandemiei şi va interzice vânzarea de alcool după ora 22.00 în baruri și restaurante, începând cu 20 noiembrie

Germania a raportat şi ea un număr record de infecţii zilnice, 23.542, uşor mai mare decât recordul absolut, înregistrat sâmbăta trecută, 23.399. Rusia a confirmat şi ea 21.983 cazuri noi de infectare şi municipalitatea din Moscova se pregăteşte de închiderea peste noapte a restaurantelor şi barurilor.