Situaţia de securitate din Libia este deteriorată în ultima perioadă, prin multiplicarea confruntărilor armate dintre grupările rivale majore. Aceste evenimente se extind şi în alte zone din afara capitalei Libiei, fără o avertizare prealabilă. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nu este neobişnuit ca autorităţile locale să decidă sistarea parţială sau totală a zborurilor pe Aeroportul Internaţional Mitiga, recurgând, eventual, la direcţionarea zborurilor către Aeroportul Internaţional din Misurata.
Regiunea de sud a Libiei şi zonele frontaliere cu Algeria, Niger, Ciad şi Sudan prezintă riscuri ridicate de securitate pe fondul prezenţei grupărilor de crimă organizată şi al capacităţii reduse de acţiune a instituţiilor de ordine publică, riscurile de răpire fiind ridicate.
Ministerul libian al Apărării a anunţat, miercuri, 14 mai 2025, o încetare a focului după ciocniri violente între miliţii rivale în capitala Tripoli. Potrivit autorităților, forţe de securitate neutre au fost desfăşurate în zone cheie, într-un efort de a limita violenţele şi a restabili ordinea.
Guvernul de la Tripoli a punctat că nu va tolera prezenţa unor grupări armate care acţionează în afara autorităţii statale. Luptele au izbucnit după ce, la începutul săptămânii, a fost anunţată moartea lui Abdel Ghani al-Kikli, un influent lider de miliţie şi şeful Aparatului de Sprijin de Stabilitate (SSA), ucis ‘într-o ambuscadă’ într-o cazarmă a Brigăzii 444, unde venise pentru o mediere, susține familia lui.
Gruparea paramilitară a lui Al-Kikli, considerată una dintre cele mai puternice forţe nealiniate cu guvernul, a avut ciocniri cu Brigada 444, o grupare armată loială premierului Abdul Hamid Dbeibeh. Observatorii spun că aceste ciocniri fac parte din lupta pentru putere între facţiuni rivale la Tripoli.
Deşi numărul exact al victimelor nu a fost confirmat, au fost raportate şase morţi, pe lângă decesul lui al-Kikli. Locuitori din câteva cartiere aglomerate au descris scene de haos, cu tiruri de artilerie, focuri de arme grele, case avariate şi mașini incendiate în cursul nopţii.
Românii care se află deja pe teritoriul Libiei sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tripoli relocată temporar la Tunis (18, Avenue D’Afrique, El Menzah V, B.P.57-1004 – Tunis, telefon de urgenţă: 00216 566 146 77, e-mail: [email protected] şi [email protected]) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi găsiți în situaţii de urgenţă.
Persoanele care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionate că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
Citește și Ilie Bolojan a promulgat legea care permite confiscarea averilor celor condamnaţi penal în România