Parastasul piraţilor, la Sulina. Aici se află singurul mormânt din Europa al unui pirat recunoscut oficial

„Parastasul piratilor nepomeniți” are loc la Sulina, în acest weekend. Aici se află singurul mormânt din Europa al unui pirat recunoscut oficial.

12 mai 2023, 18:36
Parastasul piraţilor, la Sulina. Aici se află singurul mormânt din Europa al unui pirat recunoscut oficial

„Parastasul piratilor nepomeniți”, care va fi organizat la Sulina,  a ajuns la cea de-a șasea ediție. În localitatea românească se află singurul mormânt din Europa al unui pirat recunoscut oficial, astfel încât era cât se poate de firesc să fie organizat aici acest „parastas al piraţilor”.

Citeşte şi  Ce face Dan Bordeianu, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Cât de mult îi place „viaţa la ţară”

Proconsul, White Mahala, Vița de Vie și Mihai Mărgineanu vor cânta cu această ocazie, la Sulina.

Aici există un Cimitir Maritim printre cele mai vechi morminte fiind al lui Gheorghios Kontoguris. Este singurul mormânt din Europa al unui pirat recunoscut în mod oficial, conform parastasul piraților.ro.

Gheorghios Kontoguris s-a născut în Kefalonia în 1838 și a murit la 33 de ani, pe 25 martie 1871. „El a fost pirat, și încă unul foarte important și foarte ingenios. Nu ieșea cu vasul pe mare ca să acosteze corăbiile ce treceau, ci le făcea să se rătăcească pregătindu-le un „far fals“: lega de coarnele boilor torțe și-i mâna pe uscat, în apropierea țărmului. Derutate de lumină, vasele eșuau sau ancorau greșit iar ceata de pirați ai lui Gheorghios le jefuiau fără putință de scăpare. Se spune că astfel grecul ar fi acumulat o comoară considerabilă.

Citeşte şi Avertismente Ro-Alert înainte de weekend. Urşi şi vipere în multe localităţi de pe Valea Prahovei

Legenda spune că piratul Kontoguris a fost împuşcat „de autorităţi” pe 25 martie 1871, la vârsta de 33 de ani, cel mai probabil în timpul unui conflict violent cu un vas aparţinând fie abia instituitei Comisii Europene a Dunării (C.E.D.), fie cu un caic al Înaltei Porţi (care a controlat Dobrogea până în 1877), informează sursa citată.