Parchet: Soţii Cioacă aveau un stil de viaţă libertin, ea îl întreţinea pe poliţist

Procurorii Parchetului General susţin că soţii Cioacă aveau un stil de viaţă libertin, se înşelau reciproc, avocata câştiga mai mulţi bani decât poliţistul, iar acesta a decis să o ucidă, după ce Elodia Ghinescu l-a ameninţat că divorţează şi astfel îi tăia şi sursele de finanţare. Procurorii Parchetul au decis trimiterea în judecată a lui Cristian Cioacă pentru uciderea soţiei sale, Elodia, şi pentru profanare de morminte.

RomaniaTV.net
30 ian. 2013, 14:13
Parchet: Soţii Cioacă aveau un stil de viaţă libertin, ea îl întreţinea pe poliţist

În rechizitoriul întocmit de procurorii Romulus Varga şi Maria Militaru sunt arătate etapele conflictului apărut între cei doi soţi şi mobilul săvârşirii crimei. Astfel, Cristian Cioacă şi Elodia Ghinescu s-au căsătorit în iulie 2004, avocata fiind deja însărcinată la acea dată.

Diferenţa de statut social şi de vârstă dintre cei doi soţi, precum şi faptul că avocata asigura cea mai mare parte din veniturile familiei au dus la apariţia unor tensiuni, „bazate pe controlul exercitat pe mai multe planuri de către Elodia Ghinescu asupra lui Cristian Cioacă”, notează procurorii.

„Pe fondul acestei relaţii tensionate, cei doi soţi au iniţiat relaţii extraconjugale, acceptând de la un moment dat, declarativ, un stil de viaţă libertin, în care aceştia nu şi-ar fi cerut socoteală unul altuia. În realitate, aceste împrejurări au dus la perpetuarea sentimentului de frustrare, existent de ambele părţi, şi la reproşuri mai mult sau mai puţin verbalizate, conflictul dintre cei doi soţi escaladând în mod constant”, se mai arată în rechizitoriul citat de agerpres.ro.

În acest context, poliţistul a început să lucreze, la cerere, doar în schimbul 3, motivându-şi în faţa superiorilor opţiunea prin pretinsa nevoie de a îngriji copilul în timpul când mama era plecată la birou, lucru neadevărat, deoarece băiatul era îngrijit de o bonă.

În aceeaşi perioadă, Elodia Ghinescu a intrat într-o relaţie extraconjugală, relaţie care a durat din luna aprilie 2006 până la dispariţia sa, în august 2007.

Procurorii mai arată că în cursul anului 2007 poliţistul şi avocata au continuat să păstreze faţă de cei din anturajul lor aparenţa unei relaţii normale, „cu o tentă mai libertină”, care însă „degenera adesea în certuri însoţite de manifestări violente”.

Înainte de căsătorie, ei au contractat un credit bancar pentru a achiziţiona un apartament în Braşov, în care aveau să locuiască împreună din toamna anului 2004, creditul fiind luat pe numele lui Cioacă, dar plătit de Elodia.

În vara anului 2007, între cei doi soţi au avut loc discuţii tot mai frecvente privind divorţul, discuţii care „au depăşit stadiul unor simple presiuni psihologice reciproce”. „Victima a discutat cu prietenii apropiaţi despre decizia sa de a divorţa de inculpat, precum şi despre dificultatea, asumată de către aceasta, de a dovedi că apartamentul conjugal nu era în fapt bunul propriu al inculpatului, afirmând ‘a venit cu o plasă de haine şi cu o plasă de haine o să şi plece’. Totodată, victima şi-a schimbat modalitatea de alocare a veniturilor realizate, prin aceea că acoperea în continuare nevoile familiei, plata facturilor pentru utilităţi – inclusiv telefoanele inculpatului – şi achitarea ratei lunare pentru restituirea creditului, dar a încetat să îi mai dea inculpatului bani de cheltuială. Acest fapt a fost de natură să îi producă inculpatului frustrări suplimentare”, precizează procurorii.

În intervalul 18-26 august 2007, Elodia Ghinescu a mers cu amantul într-un sejur în Dubai, dar i-a spus poliţistului că deplasarea ar reprezenta o recompensă a unei cliente şi nu poate să îl ia şi pe el.

Revenită în ţară pe 27 august 2007, avocata a descărcat pe calculatorul de acasă cinci fotografii realizate în timpul vacanţei din Dubai, în trei dintre ele apărând şi amantul. A doua zi, ea şi-a dat seama de greşeală şi a şters în grabă fotografiile, însă Cioacă apucase să le vadă, dar nu i-a reproşat nimic Elodiei.

În noaptea de 28/29 august 2007, spre dimineaţă, poliţistul s-a deplasat în Piteşti, unde s-a întâlnit cu amanta sa, apoi s-a întors în Braşov după prânz, puţin înainte de ora 15.00. În paralel, Cioacă şi Elodia au avut mai multe discuţii telefonice, avocata cerându-i să vină la ea la birou pentru a discuta despre divorţ.

Pe 29 august 2007, Cristian Cioacă s-a deplasat la biroul Elodiei şi a avut o discuţie aprinsă cu ea, după care cei doi soţi au mers cu maşina la domiciliu, unde se găseau copilul şi bona, aceasta din urmă plecând la scurt timp acasă.

Procurorii susţin că poliţistul Cristian Cioacă a făcut un schimb de tură cu un coleg, s-a îmbrăcat în uniformă şi a mers din nou la amanta sa, a minţit-o pe aceasta că se duce la serviciu, însă a revenit acasă în jurul orei 2.00, unde a avut loc o nouă ceartă cu Elodia Ghinescu.

„Pe fondul escaladării conflictului dintre cei doi soţi la un nivel fără precedent în relaţia acestora, inculpatul a lovit-o pe victimă în mod repetat în dormitorul matrimonial al apartamentului conjugal, agresiunea producându-se îndeosebi în spaţiul dintre pat şi peretele comun al dormitorului cu baia aferentă acestuia. Proprietarii unui apartament din imobil au auzit o bufnitură puternică din apartamentul de deasupra, aparţinând familiei Cioacă-Ghinescu. Ca urmare a agresiunilor, victima a decedat. În timpul comiterii faptei minorul se afla la domiciliu împreună cu părinţii săi”, este concluzia procurorilor.