Parchetul Capitalei, sesizat pentru reclama controversată „Urăşte”

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a sesizat Parchetul cu privire la o campanie pentru un produs farmaceutic în care se face referire la copiii cu autism şi care are mesajul "Urăşte!".

RomaniaTV.net
11 oct. 2012, 11:07
Parchetul Capitalei, sesizat pentru reclama controversată „Urăşte”

Reprezentanţii CEDCD spun că au sesizat „Parchetul Bucureşti cu privire la cazul flagrant de instigare la ură şi discriminare împotriva copiilor cu dizabilităţi” comis de compania de import de produse farmaceutice Secom, prin campania „Urăşte!”, potrivit unui comunicat remis.

„Este şocant faptul că din raţiuni de marketing o companie privată îşi permite să instige la ură şi discriminare împotriva uneia dintre cele mai vulnerabile categorii sociale existente la nivelul societăţii româneşti”, a spus preşedintele CEDCD, Mădălina Turza.

Ea a precizat că expresii precum «îmi urăsc copilul» pentru că are autism sunt inacceptabile şi nu pot fi încadrate decât în sfera penală.

Citeşte şi ŞOCANT! Reclamă controversată pentru un medicament care promovează ura faţă de bolnavii psihic

Campania incriminată este pentru produsul Neuro Optimizer – „un supliment alimentar 100% natural cu o formula complexă ce ajută la îmbunătăţirea activităţii cerebrale şi a legăturilor neuronale”, se arată pe site-ul uraste.ro.

Pe site-ul campaniei sunt postate trei spoturi, intitulate: „Urăşte Autismul! Iubeşte-ţi băieţelul”, „Urăşte Alzheimer-ul! Iubeşte-ţi tatăl” şi „Urăşte epuizarea! Iubeşte-te pe tine”.

Spotul la care se referă CEDCD este cel legat de autism, centrul considerând că acesta „aduce atingere demnităţii şi imaginii copiilor cu dizabilităţi şi a părinţilor acestora”.

„CEDCD este profund îngrijorat de acest semnal ostil şi discriminator apărut la nivelul mediului privat al societăţii româneşti, în condiţiile în care responsabilitatea socială corporativă ar trebui să reprezinte una dintre priorităţile asumate ale tuturor companiilor. Totodată, ne exprimăm încrederea că autorităţile competente vor ţine cont, în instrumentarea acestui caz, de gravitatea posibilelor consecinţe ale unor astfel de acte de instigare, dar şi de pericolul pe care îl implică crearea unui astfel de precedent în România”, se mai arată în comunicat.

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), care are ca membri în principal organizaţii de părinţi, şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au transmis, la rândul lor, un comunicat în care „dezaprobă cu hotărâre campania «Urăşte!», prin care firma Secom promovează un produs distribuit în farmacii”.