Parchetul cere aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru Victor Paul Dobre

Procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ a cerut Parlamentului aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru delegat al Administraţiei, Victor Paul Dobre.

RomaniaTV.net
10 aug. 2012, 10:54
Parchetul cere aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru Victor Paul Dobre

„Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Parlamentului României – Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de numitul DOBRE VICTOR – PAUL, fost ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prev. de art 248 rap. la art. 2481 din Codul Penal”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

În comunicat se arată că „există indicii că Victor Paul Dobre i-a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că Ministerul Administraţiei şi Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, în condițiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvernul României prin H.G. nr.682/07.07.2012 să selecteze și să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească și să le pună la dispoziţia primarilor. Ulterior, Victor Paul Dobre a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis către Curtea Constituțională înscrisul întocmit de către învinuitul Manoloiu Constantin, fără a exista o solicitare în acest sens din partea instanţei de contencios constituţional”.

„În cauză s–a reţinut că, prin îndeplinirea defectuoasă, cu ştiinţă, a atribuţiilor de serviciu a fost cauzată o tulburare însemnată bunului mers al instituţiilor cu atribuţii în evidenţa persoanelor cu drept de vot şi au fost afectate grav acele relaţii sociale a căror normală desfăşurare şi dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi funcţionari”, se mai arată în comunicat.

Potrivit România TV, la audieri la Parchet va fi chemat şi fostul ministru de Interne, Ioan Rus.

Secretarul de stat din MAI Ioan Căbulea, cercetat pentru abuz în scandalul listelor electorale

Secretarul de stat în MAI Ioan Nicolae Căbulea a dispus ca şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Manoloiu Constantin,să întocmească actul oficial, conform căruia MAI nu-şi poate „asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, a anunţat Parchetul Instanţei supreme. Aceeaşi acuzaţie îi este adusă acum şi lui Victor Paul Dobre, pentru a cărui cercetare este însă nevoie de avizul Camerei Deputaţilor.

În data de 6 august, Ioan Rus şi Victor Paul Dobre au demisionat din Guvernul Ponta.

Ioan Rus şi-a motivat decizia prin presiunile făcute asupra sa şi a ministerului pe care l-a condus în urma referendumului din 29 iulie şi a polemicilor privind listele electorale.

Asupra mea şi a Ministerului Administraţiilor şi Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, începând cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu. Din punctul meu de vedere, aşa ceva este inacceptabil. Eu sunt un politician corect şi onest, iar limitele demnităţii mele mi le stabilesc eu, drept pentru care mi-am înaintat demisia de onoare din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor”, a declarat Ioan Rus, într-o conferinţă de presă.

Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a precizat, pentru MEDIAFAX, că a făcut acest lucru „din motive personale” şi că va comenta mai mult „altădată”.