Parchetul din Belgia îi cere populaţiei să îi dea informaţii despre complicii lui Abdeslam

Unul dintre complicii comandourilor care au comis atentatele de la Paris, cunoscut sub identitatea falsă de Soufiane Kayal, a fost identificat ca fiind Najim Laachraoui, a anunțat luni parchetul federal belgian, care a lansat un apel la populație pentru informații care să ducă la găsirea lui, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

21 mart. 2016, 11:41
Parchetul din Belgia îi cere populaţiei să îi dea informaţii despre complicii lui Abdeslam

Parchetul din Belgia apelează la populație pentru informații referitoare la unul dintre complicii lui Abdeslam. ‘Ancheta a putut să stabilească că numitul Soufiane Kayal poate fi identificat ca fiind numitul Laachraoui Najim, născut la 18 mai 1991, plecat în Siria în februarie 2013′, a afirmat parchetul într-un comunicat, fără a-i preciza naționalitatea.

Sub această identitate falsă a fost închiriată locuința percheziționată la 26 noiembrie 2015 la Auvelais, în apropiere de Namur. Casa a fost folosită pentru pregătirea atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris.

‘Urme de ADN ale lui Laachraoui Najim au fost descoperite în casa închiriată la Auvelais, precum și în apartamentul de pe Rue Henri Bergé din cartierul Schaerbeek din Bruxelles, care ar fi fost utilizate de gruparea teroristă’, precizează parchetul, care a lansat un nou apel la martori pentru informații care pot duce la găsirea acestuia, informează Agerpres.

Laachraoui a fost controlat și când se afla într-o mașină, la 9 septembrie, sub identitatea falsă de Soufiane Kayal, la frontiera austro-ungară, în compania lui Salah Abdeslam și Mohamed Belkaid, un algerian în vârstă de 35 de ani împușcat mortal de poliția săptămâna trecută la Forest, în sud-vestul regiunii Bruxelles.

Anchetatorii îi suspectează pe Laachraoui și Belkaid că au fost în legătură telefonică cu unii dintre kamikaze în seara de 13 noiembrie, în care au fost comise atentatele de la Paris.

Citeşte şi Salah Abdeslam a fost ajutat de comunitatea din Molenbeek să se ascundă de poliţie

Există o ‘probabilitate mare’ ca Belkaid să fi fost destinatarului SMS-ului ‘Am plecat, începem’, trimis la ora 21:42 de un kamikaze de la Bataclan spre un telefon localizat în Belgia. Un alt număr din Belgia a efectuat în acea seară un apel către Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al atacurilor, din același loc din Bruxelles.

La 17 noiembrie, cartea de identitate falsă a lui Belkaid, pe numele Samir Bouzid, a fost utilizată pentru un virament de 750 de euro către Hasna Ait Boulahcen, verișoara lui Abaaoud, pentru ca aceasta să-i găsească o ascunzătoare în regiunea pariziană.

Procurorul general francez Francois Molins urmează să se întâlnească luni cu omologul său belgian Frederic Van Leeuw, în contextul în care Franța solicită ca Salah Abdeslam, arestat vineri în cursul unei operațiuni a poliției în cartierul Molenbeek din Bruxelles, să-i fie predat pentru a-l judeca pe teritoriul său. Cei doi urmează să susțină împreună o conferință de presă la ora 14:00 GMT.