Parchetul European, condus de Laura Kovesi, face patru arestări în Croaţia pentru presupuse fraude cu fonduri europene

Patru persoane au fost arestate miercuri de poliţia croată pentru suspiciuni de fraudare de fonduri europene, a anunţat Parchetul European (EPPO, cu sediul la Luxemburg), în timp ce media de la Zagreb precizează că printre cei reţinuţi se află un fost ministru.

11 nov. 2021, 08:57
Parchetul European, condus de Laura Kovesi, face patru arestări în Croaţia pentru presupuse fraude cu fonduri europene

Cele patru persoane sunt suspectate de fraude legate de ‘procedura publică de achiziţie de sisteme informatice’, precizează EPPO într-un comunicat.

Infracţiunile ar fi fost comise în cadrul Ministerului dezvoltării regionale şi fondurilor europene şi la Agenţia pentru finanţarea programelor şi proiectelor europene (SAFU).

EPPO, care şi-a început activitatea în iunie, dispune de o reţea de procurori în 20 de state ale UE. În comunicat, instituţia precizează că a întreprins ‘activităţi de urgenţă pentru a strânge probe’ în cooperare cu poliţia anticorupţie croată.

Conform presei locale, printre cei arestaţi figurează Gabrijela Zalac, fost ministru al dezvoltării regionale şi fondurilor europene, şi Tomislav Petric, actualul şef al SAFU, informează Agerpres.

Citeşte şi: Camion românesc, cu aproape 100 de migranţi ilegali, descoperit în Ungaria. Şoferul este din Republica Moldova

Ei sunt bănuiţi de implicare într-o afacere de dezvoltare a unui software în valoare de 2 milioane de euro, încredinţată de minister unei companii locale în 2018, a relatat agenţia HINA.

Gabrijela Zalac a fost ministru în guvernul lui Andrej Plenkovic din 2016 până la mijlocul lui 2019 şi este membră a partidului la putere HDZ.

Andrej Plenkovic s-a declarat surprins de arestarea Gabrijelei Zalac, dar a afirmat că ‘instituţiile judiciare sunt independente şi îşi fac treaba’. ‘Munca noastră este să luptăm împotriva corupţiei’, a declarat el în faţa presei.

Combaterea corupţiei a fost una din condiţiile aderării Croaţiei la Uniunea Europeană în 2013.

Citeşte şi: Concediu fără plată sau munca de acasă pentru toţi angajaţii fără certificat verde, din Slovacia. Companiile care nu respectă regula vor fi închise


loading...