Parchetul General a sesizat Inspecţia Judiciară pentru modul în care Mihaiela Iorga a instrumentat dosarul Microsoft

Parchetul General anunţă într-un comunicat că a sesizat încă din septembrie 2017 Inspecţia Judiciară privind modul în care ex-procurorul DNA Mihaiela Iorga a instrumentat dosarul Microsoft. Parchetul General a avut la dispoziţie informări din partea DNA.

RomaniaTV.net
02 feb. 2018, 10:58
Parchetul General a sesizat Inspecţia Judiciară pentru modul în care Mihaiela Iorga a instrumentat dosarul Microsoft

Mihaiela Iorga, ex-procurorul DNA care a intrumentat dosarul Microsoft, este cercetată de Inspecţia Judiciară pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Sesizarea Parchetului General a fost făcută încă din septembrie 2017, când procurorul general a primit o informare de la şefa DNA privind modul în care procurorul Iorga a întocmit dosarul.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a primit o informare din partea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu modul de instrumentare a cauzei cunoscută generic sub denumirea „dosarul Microsoft”, precum și cu măsurile întreprinse de către conducerea DNA în data de 17 iulie 2017.

În data de 20 septembrie 2017 – pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, respectiv pe 5 septembrie 2017 – procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat, în calitate de titular al acțiunii disciplinare, Inspecția Judiciară cu privire la săvârșirea abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. t coroborat cu art. 991 alin. (1) și (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă) de către procurorul Moraru Iorga Mihaela. Sesizarea privește mai multe aspecte, printre care și modul de instrumentare a cauzei menționate anterior”, precizează Parchetul General într-un comunicat.

Legea 303 privind statutul magistraţilor 

Art. 99

Constituie abateri disciplinare:

… t) exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

Art. 991

(1) Există rea-credinţă atunci când judecătorul sau procurorul încalcă cu ştiinţă normele de drept material ori procesual, urmărind sau acceptând vătămarea unei persoane.

(2) Există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual.”

Mihaiela Iorga este acuzată într-un alt dosar DNA că „a tras de timp” în favoarea unui om de afaceri cercetat penal. Procurorii DNA susţin că Mihaiela Iorga a intervenit într-un dosar în favoarea persoanei urmărite penal şi chiar a tergiversat actele de urmărire penală. Potrivit unor surse judiciare, este vorba de cercetarea omului de afaceri Florian Walter.

Citeşte şi: Mihaiela Iorga, procurorul care a cercetat fapte prescrise în dosarul Microsoft, este cercetată pentru favorizare în alt dosar