Parchetul General, despre amendamentele votate de Comisie: Se conturează premisele eliminării independenţei procurorului

Parchetul General susţine că unele dintre amendamentele votate, vineri, de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei conturează ”premisele eliminării independenţei procurorului” şi afirmă că noile prevederi ”reprezintă o îndepărtare clară de la textul constituţional”.

RomaniaTV.net
25 nov. 2017, 20:18
Parchetul General, despre amendamentele votate de Comisie: Se conturează premisele eliminării independenţei procurorului

Parchetul General a transmis, sâmbătă, un punct de vedere cu privire la unele dintre amendamentele votate de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei şi afirmă că, în actuala formă, ”se conturează premisele eliminării independenţei procurorului”.

”Ministerul Public atrage atenţia asupra faptului că, în cursul zilei de ieri, 24 noiembrie 2017, Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a votat modificarea unor articole de lege într-o formă prin care, în mod evident, se conturează premisele eliminării independenţei procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia, cu consecinţe negative asupra calităţii actului de justiţie”, se arată în document.

Potrivit procurorilor, articolul 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor ”consacră independenţa şi stabilitatea procurorilor, atribute care nu se mai regăsesc în forma amendată şi votată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei”.

”Modificarea adusă reprezintă astfel şi o îndepărtare clară de la textul constituţional, care situează procurorii în cadrul autorităţii judecătoreşti”, mai transmite Parchetul General.

Tototdată, reprezentanţii Ministerului Public îşi exprimă îngrijorarea faţă de ”tendinţa anacronică exprimată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei în ceea ce priveşte viziunea asupra procurorului şi sistemului de justiţie penală”.

Procurii fac referire la Carta de la Roma (2014), document ce prevede că ”independenţa şi autonomia Ministerului Public constituie un corolar indispensabil pentru independenţa justiţiei”.

”Procurorii ar trebui să fie autonomi în luarea deciziilor şi ar trebui să îşi îndeplinească sarcinile în afara oricăror ingerinţe şi presiuni externe, conform principiilor separaţiei puterilor şi responsabilităţii”, se mai arată în documentul transmis de Ministerul Public.