Parchetul Militar începe urmărirea penală în dosarul imaginilor cu intervenţia pompierilor la incendiul Colectiv

Parchetul Militar începe urmărirea penală in rem pentru sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri, în urma apariţiei după 4 ani a filmării cu intervenţia pompierilor la clubul Colectiv, publicată de Libertatea. De asemenea, procurorii fac cercetări, tot in rem, şi pentru profanare de cadavre sau morminte, după ce Libertatea a scris că Orlando Şchiopu, şeful ISU Bucureşti, ar fi înjurat morţii de la Colectiv.

29 oct. 2019, 15:32

Procurorii de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar au început miercuri, 29 octombrie, urmărirea penală in rem (cu privire la fapte) pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, după vizionarea imaginilor video publicate de Libertatea, privind intervenţia pompierilor la incendiul de la Colectiv din 30 octombrie 2015.

”Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus prin ordonanţa din data de 29 octombrie începerea urmăririi penale cu privire la fapte sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu pentru a se efectua cercetări cu privire la aspectele care rezultă din vizionarea imaginilor video apărute în spaţiul public în legătură cu modalitatea de intervenţie şi acordarea primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015 de către persoane care au calitatea de militar”, a transmis, marţi Parchetul Miliar Bucureşti.

Sursa citată a precizat, de asemenea, că a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri.

Infracţiunea vizează ”împrejurările în care persoane având calitatea de militari din cadrul IGSU au reţinut şi a ascuns pentru o lungă perioadă de timp, aproximativ patru ani, mijloace de probă constând în înregistrări audio video ori fotografii care surprindeau momentele ulterioare incendiului din clubul Colectiv”, se mai arată în comunicat.

”Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus începerea urmăririi penale şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte pentru a fi efectuate cercetări referitoare la împrejurările în care, potrivit înregistrărilor audio-video apărute în spaţiul public, o persoană având calitatea de militar a adresat cuvinte injurioase, posibil la adresa unor persoane decedate în incendiul din clubul Colectiv”, se mai arată în document.

Procurorii precizează că efectuează acte de urmărire penală în raport de infracţiunile menţionate ”în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt în cauză fiind de legate organele de cercetare ale Poliţiei Judiciare din cadrul Poliţiei Municipiului Bucuresti, Serviciul Omoruri”.

Dosarul privind intervenţia pompierilor la Colectiv, deschis după apariţia unei noi filmări difuzate de Libertatea.ro, a fost trimis la Parchetul Militar, a anunţat Parchetul General vineri, într-un comunicat.

„Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus disjungerea și declinarea competenței de soluționare a cauzei  către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, în vederea efectuării urmăririi penale în ceea ce privește infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă”. 

Citeşte şi: Dosarul privind intervenţia pompierilor la Colectiv, trimis la Parchetul Militar UPDATE


loading...