Dosarul privind intervenţia pompierilor la Colectiv, trimis la Parchetul Militar UPDATE

Raed Arafat şi şefilor IGSU, Orlando Șchiopu și Mihai Guță, s-au ales cu plângeri penale în urma noilor filmări apărute la patru ani după tragedia de la Colectiv, imagini care surprind haosul echipajelor de salvare sosite la locul incendiului. Dosarul a fost trimis către Parchetul Militar, anunţă Parchetul General.

25 oct. 2019, 10:31
Dosarul privind intervenţia pompierilor la Colectiv, trimis la Parchetul Militar UPDATE

UPDATE Dosarul privind intervenţia pompierilor la Colectiv, deschis după apariţia unei noi filmări difuzate de Libertatea.ro, a fost trimis la Parchetul Militar, anunţă Parchetul General vineri, într-un comunicat.

„Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus disjungerea și declinarea competenței de soluționare a cauzei  către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, în vederea efectuării urmăririi penale în ceea ce privește infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. 

Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenței de soluționare vizează modul de intervenție al primilor salvatori sosiți la fața locului  – pompieri din cadrul ISU București – Ilfov – în ceea ce privește acordarea primului ajutor victimelor în acțiunea de protecție, precum și aspecte privind asistența medicală acordată victimelor”, se arată în comunicatul Parchetului General.

______

Reprezentanții Grupului Civic Reset au anunțat, vineri, că, în urma noilor imagini video cu primele minute ale intervenției în cazul Colectiv, au decis să formuleze un denunț împotriva conducerii IGSU și a lui Raed Arafat.

„Considerăm că privarea anchetatorilor de imaginile apărute în presă reprezintă un caz de obstrucționare a justiției și motiv suficient pentru începerea urmăririi penale a celor de mai sus. Am știut cu toții cât de haotică a fost intervenția, am suspectat din primul moment lipsa de profesionalism și de empatie a, iar probele video au confirmat bănuielile noastre. Totodată, constatăm, încă o dată, că statul nu ne poate sări în ajutor nici măcar printr-un exercițiu de compasiune față de un muribund. Suntem singuri și ne avem doar pe noi! Ne-am demonstrat că strigătul nostru de furie și solidaritatea noastră pot (re)construi țara în care vrem să trăim”, au scris reprezentanții Reset pe pagina de Facebook.

Plângerea este adresată procurorului șef, Bogdan Licu.

În presă a apărut un filmuleț de aproximativ 21 de minute, despre care spune că a fost furnizat de un ofițer de pompieri, în iar în imagini se observă intervenția haotică a pompierilor depășiți de situație.

Filmările şocante de la Colectiv, făcute publice după 4 ani de la incendiu. Victimele cărate cu paleţi de lemn, morţi întinşi pe ciment

Raed Arafat a reacționat după imaginile din Colectiv publicate de Libertatea, după patru ani de la incendiu.

„In urma aparitiei noilor imagini difuzate de Libertatea, am solicitat colegilor de la ISUBIF si IGSU sa explice si sa raspunda public, in cadrul unei conferinte de presa, acuzatiilor lansate la adresa celor care au intervenit si a conducerilor celor doua institutii in ce priveste presupusa ascundere a imaginilor respective. Apreziez ca informatiile prezentate de colegii pompieri in cadrul conferintei de presa sunt realiste si corect expuse”, a explicat Arafat.

Citeşte mai mult AICI