Parcul Cişmigiu, abandonat în mizerie. Gabriela Firea: Se mai ocupa cineva si de problemele bucurestenilor? Domnu’ Orban, sunteti ok cu lenesul satului?”

Parcul Cişmigiu, situat în centrul Capitalei, a fost lăsat în paragină. Asociaţia Peisagiştilor din România (AsoP) a propus Primăriei Capitalei realizarea unei colaborări pentru reabilitarea lui. Mai exact, AsoP şi-a arătat disponibilitatea pentru a asigura expertiza necesară pentru elaborarea şi implementarea unui plan de gestionare adecvat. În acest context, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, îl critică din nou de Nicuşor Dan. "Se mai ocupa cineva si de problemele bucurestenilor? La aproape un an de mandat, realizarile lui Nicusor Dan sunt zero! Domnu’ Orban, va simtiti bine? Sunteti ok cu lenesul satului?", se întreabă senatorul PSD.

25 aug. 2021, 13:55
Parcul Cişmigiu, abandonat în mizerie. Gabriela Firea: Se mai ocupa cineva si de problemele bucurestenilor? Domnu’ Orban, sunteti ok cu lenesul satului?”

„Mai are Capitala Primar general? Se mai ocupa cineva si de problemele bucurestenilor? Au mintit, manipulat, au luat votul si-acum intorc spatele oamenilor! La aproape un an de mandat, realizarile lui Nicusor Dan sunt zero! Un dezastru administrativ patronat de PNL si USR! Domnu’ Orban, va simtiti bine? Sunteti ok cu lenesul satului? Ati inventat un monstru administrativ! Nu va mai spala rusinea nici Dunarea!!”, se întreabă sentorul PSD Gabriela Firea într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi: Hotel Cișmigiu, o istorie nespusă: Cine a fost Neli Bejan, studenta care a murit în casa liftului: „Am fost ca două surori. Fiecare om își simte ultimele momente, clipele astea teribile au ce-i mai sfânt”

Reamenajarea Parcului Cişmigiu, ANULATĂ de Tribunalul Bucureşti. Proiectul prevedea creşterea numărului de terase

Tribunalul Bucureşti a anulat hotărârea Consiliului General din 2019 prin care a fost aprobată reamenajarea Parcului Cişmigiu. Proiectul de aproape 10 milioane de euro viza reducerea suprafeţei de spaţiu verde a parcului – monument istoric şi creşterea numărului de terase şi restaurante.

”Alături de colegii mei din USR București, la inițiativa lui Alexandru Gâdiuță și a colegei Ana Ciceală, am contestat la Tribunalul București mutilarea Parcului Cișmigiu, pe care a propus-o Consiliul General al Municipiului București, în mandatul Gabrielei Firea, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 395/31.07.2019. Proiectul ar presupune amplasarea de noi spații comerciale în parc, lățirea aleilor existente și amenajarea de noi alei în zone unde la acest moment există arbori plantați. Am contestat diminuarea nelegală a spațiului verde și atingerea adusă unui monument istoric, precum și lipsa avizului din partea Ministerului Culturii pentru intervenții asupra unui obiectiv de patrimoniu protejat. Parcul istoric Grădina Cișmigiu este cea mai veche grădină publică din București. Nivelul de protecție a parcului este maxim, iar intervențiile sunt permise numai pentru conservarea spațiilor, construcțiilor și plantației valoroase existente, cu interzicerea oricărui alt tip de intervenție. Decizia Tribunalului București este nedefinitivă, dar suspendă executarea proiectului până la soluția definitivă”, a scris avocatul Dumitru Dobrev, USR, pe pagina de Facebook.

Parcul Cişmigiu urma să fie reamenajat cu 10 milioane de euro

Consiliul General a aprobat, prin decizia nr. 395/2019, reamenajarea Parcului Cişmigiu, pentru acest proiect fiind alocată suma de 10 milioane de euro. Aferent hotărârii nu s-a aflat, însă, şi proiectul de reamenajare a parcului care este monument istoric.

Potrivit Hotnews, reamanejarea Parcului Cişmigiu prevedea în linii mari păstrarea caracterului original al parcului și restaurarea elementelor definitorii – zona La cetate, la buturugă, terasa de trandafiri, grota, izvoarele, lacul și debarcaderul, se propunea creșterea numărului de terase și chioșcuri de la 11 la 17, tăierea mai multor arbori, în principal bolnavi, uscați, nevaloroși, desființarea celor 3 locuri de joacă și amenajarea unuia mare în zona Pieței Walter Mărăcineanu, desființarea spațiului pentru câini, dar și creșterea suprafeței aleilor. O altă propunere controversată era pavarea peluzei de pe axul parcului.

Citeşte şi: Alertă în Capitală. Au fost depistaţi țânţari purtători ai virusului West Nile. PMB anunță intensificarea tratamentelor de dezinsecție

Când a fost înfiinţat parcul Cişmigiu. Istoria locului

Numele de Cișmigiu – purtat inițial de lacul din parc pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, preluat mai târziu și de grădină – vine de la titlul directorului serviciului apelor (directorul cișmelelor) din București, căruia pe scurt i se spunea „cișmegiul” și care avea casă în mahalaua Sărindar, aproape de malul lacului.
Înfățișarea de grădina publică i-a fost dată în timpul și din ordinul Domnitorului Barbu Știrbei (1849 – 1856) de peisagistul vienez Karl Friedrich Wilhelm Meyer. Inaugurarea oficială a parcului a avut loc în 1854.

Cișmigiul a fost remodelat de-a lungul timpului de către cunoscuți peisagiști, grădinari, ingineri și arhitecți străini și autohtoni, printre care se numără inginerii Lalanne și Gilbert, arhitectul Seminet și Orăscu, grădinarii Frei, Hoffman și Leyvraz. Ultimele intervenții majore cu interes stilistic, care au determinat în mare măsură și actuală înfățișare a Grădinii Cișmigiu, au fost efectuate într-o perioada de timp relativ lungă, între anii 1910-1943, în urmă reamenajării parcului de către arhitectul austriac Friedrich Rebhun.