Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit ce salariu primește un preot din România: „Să nu credeți că-i mai mult!”

Părintele Calistrat Chifan a vorbit despre salariile preoților din România și, potrivit acestuia, situația este complet diferită față de ceea ce se știe.

16 feb. 2023, 10:31
Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit ce salariu primește un preot din România: „Să nu credeți că-i mai mult!”
Părintele Calistrat Chifan vorbește despre salariile preoților din România

Părintele Calistrat Chifan a mărturisit că salariile preoților români nu sunt atât de mari cum se crede. Până și salariul unui dascăl diferă în funcție de statutul pe care îl are preotul.

Salariul începe de la 2.000 de lei net și poate ajunge până la 8.000 de lei în cazul unui preot cu experiență. Salariile sunt impozitate și banii luați în mână sunt destul de puțini.

„Dar salariul tău de preot, care nu trece de 2.000 de lei, să nu credeți că-i mai mult, ăla se impozitează la stat cu 7% sau 10% sănătatea lunar, 3 plus 5% șomajul, 20% CAS și ce mai este acolo 1 și 3% alte impozite sau ce o mai fi și alea”, a declarat părintele Calistrat Chifan.

Citește și: Părintele Calistrat Chifan a vorbit despre marea sa iubire: „Am ochit o fată și frumoasă, şi harnică”. Cum s-a terminat povestea lor de dragoste VIDEO

Părintele a explicat și că preoții își pot suplimenta veniturile din fondurile propirii, dar acest lucru nu îi ajută să se îmbogățească. Aceștia primesc bani din diverse activități, precum spovedania, citirea rugăciunilor, sfeștaniile și altele. Totuși, acești bani nu le rămân lor, 70% din aceștia mergând la „punga de obște”.

„Punga de obște” este fondul care centralizează toate veniturile bisericii. Acestea sunt adunate, iar din ele biserica sau mănăstirea plătește facturile, preoții își cumpără haine, lemne, haine și alte lucruri.

„Tu, în total, din salariul tău, dacă ai 2000 de lei care vin de la stat și de exemplu tu vrei să îți faci pe cartea de muncă să ai un salariu mai mare, ai un consiliu parohial în care dacă tu luna asta ai încasat 1000 de lei, îi pui tot la salariu din fonduri proprii, așa se numește.

Citește și: Câți bani ia părintele Calistrat Chifan pentru o nuntă. Taxa nu include și lumânările de nuntă, vinul sau pişcoturile

Și atunci s-ar putea să nu îți ajungă să plătești lumina, să nu-ți ajungă să plătești cântărețul, dacă n-are salariu de la stat, mai sunt și cântăreți din ăștia, care iau un 800 – 1000 de lei de la stat, că e muncitor necalificat, poate paznic, poate administrator de cimitir, poate clopotar, poate femeia care vine la pangar și aia o plătești din bănuții de la Liturghie. Și dacă tu pui mia aia de lei la salariul tău, ție statul îți impozitează pe 3.000 de lei. Vedem punctul de pensie și de acolo tu poți să spui că ți-ai mai pus două procente la pensie”, a mai spus Calistrat Chifan.