Părintele Calistrat Chifan prezintă adevărata semnificație a cuvântului țăran: „Nu înseamnă să fii prost, analfabet și mediocru!”

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstitrea Vlădiceni, din județul Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE, despre ce înseamnă să fii țăran, în adevăratul sens al cuvântului.

18 dec. 2022, 09:16
Părintele Calistrat Chifan prezintă adevărata semnificație a cuvântului țăran: „Nu înseamnă să fii prost, analfabet și mediocru!”

Părintele Calistrat Chifan, unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici din România, a fost invitatul moderatoarei Roxana Caraiman, în studioul BZI LIVE, unde le-a prezentat credincioșilor definiția și sensul real al cuvântului țăran.

Preotul a precizat că mulți români folosesc acest termen total eronat, în condițiile în care mulți oameni din mediul urban se simt jigniți atunci când sunt numiți țărani.

Părintele Calistrat spune că țăranul nu este doar un simplu muncitor agricol, ci este mai mult decât atât

Citiți și: Părintele Calistrat Chifan, despre întâlnirea cu diavolul: „Era un om cam de vreun metru, mititel, negru, cu pălărie pe cap”

„Tu știi ce înseamnă să fii țăran? Tu știi definiția țăranului? Ce știi tu despre un țăran? Țăranul știe că răsare soarele, țăranul știe când e de prășit, țăranul știe când e de cosit, țăranul știe când e de arat, țăranul știe când e de semănat. Parcă acum văd și îi mulțumesc lui Dumnezeu că am avut această fericire. Am avut trei școli agricole: una în familie, una pe care am deprins-o cu timpul și una pe care am învățat-o la școală. Ieșea bătrâna mea și îi spune bătrânului, pe care îl chema George: „Mă, George, ia vezi brusturele e cât palma? – Ei, încă nu. Mai lasă două-trei zile, nu punem porumbul, să nu înghețe.” Cum se explică că peste o zi-două-trei dădea bruma? Ei știau că atunci când brusturele acoperă palma la om se poate pune porumbul în pământ. Sunt tot felul de lucruri, pe care țăranul le-a învățat”, a mărturisit părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat prezintă definiția cuvântului țăran

„A fi țăran nu înseamnă a fi prost, analfabet și mediocru. A fi țăran înseamnă a cunoaște arta stelelor, arta cerului, arta uneltelor agricole, arta pământului, arta fiecărei buruieni roditoare, pe care o mănânci și ai nevoie de ea cum să o îngrijești, cum să o păzești, cum să o usuci, cum să o conservi, cum să o ai. Deci nu e o rușine. Și atunci sigur că nu are cum să îți fie rușine cu părinții tăi. Care e motivația? Deci părinții noștri sunt icoanele existenței noastre”, a precizat părintele Calistrat Chifan.

Citiți și: Părintele Calistrat Chifan, despre situațiile în care ne este permis să NU iertăm: „Noi, oamenii, avem o neputinţă. Atunci trebuie să zicem: ‘Dumnezeu să te ierte”