Părintele Calistrat Chifan, despre situațiile în care ne este permis să NU iertăm: „Noi, oamenii, avem o neputinţă. Atunci trebuie să zicem: ‘Dumnezeu să te ierte'”

Iertarea este forma supremă a iubirii. Dacă Dumnezeu iartă, şi oamenii ar fi bine să reuşească să-i ierte pe cei care le greşesc. Totuşi, există situaţii în care este în regulă să nu ierţi, iar la aceste situaţii a făcut referire părintele Calistrat Chifan.

12 dec. 2022, 21:20
Părintele Calistrat Chifan, despre situațiile în care ne este permis să NU iertăm: „Noi, oamenii, avem o neputinţă. Atunci trebuie să zicem: ‘Dumnezeu să te ierte'”

Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că există mai multe situații în care nu trebuie să iertăm.

Părintele Calistrat dezvăluie situaţiile în care ne este permis să nu ne iertăm semenii

Printre acestea se numără acţiuni premeditate, precum: furtul (excluzând situaţiile în care furi pentru că nu ai ce mânca), răzbunarea din invidie sau răul făcut cuiva doar ca să dovedeşti că ești deasupra lui Dumnezeu.

Când nu putem ierta? Nu putem ierta niciodată păcatul premeditat. Când îți dorești să furi ceva de-a face rău, nu că-ți trebuie sau mori de foame, nu meriți iertat. Când dorești să faci rău din invidie, răutate sau răzbunare, nu meriți iertat. Când faci cuiva rău împotriva evidenței divine, de a arăta tu că ești deasupra lui Dumnezeu, nu meriți iertat. Deci sunt și momente când noi nu trebuie să iertăm.

De aceea și spunem: Dumnezeu să te ierte. De ce? Pentru că Dumnezeu, în judecata lui, știe dacă tu vei fi iertat sau vei plăti cândva o poliță pentru greșeala ta. Pentru că avem și noi, cei pământești o neputință. De exemplu, spunem așa: „Te iert, dar te țin minte” și este foarte des folosită această formulă.

Noi am iertat pe cineva dar, bineînțeles, ăla în casa noastră nu mai intră, noi cu el nu mai povestim, târg nu mai facem, relație nu mai avem”, a explicat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părinele Calistrat recomandă chiar şi iertarea formală

Părintele ne sfătuieşte, totuşi, să cerem de la Dumnezeu puterea de a putea ierta pe oricine. Chiar şi iertarea formală este bine-venită. În felul acesta, nu producem păcatul de moarte.

Citeste si Părintele Calistrat, într-o nouă înregistrare compromiţătoare: „Nu îmi da tu mie lecţii că sunt mai parşiv decât crezi. Eşti o vagaboandă tupeistă! Dacă îţi buşesc două capace te linişteşti”. VIDEO

Spune Mântuitorul Iisus Hristos: „Iertați și se va ierta vouă”. Adică în momentul în care tu nu mai porți ura și te-ai împăcat cu ideea măcar că ai iertat, tu nu produci păcatul de moarte. Că așa spune: „Ură de frate, păcat de moarte săvârșești”.

Deci tu deja, dacă ai pică pe cineva și vrei să te răzbuni și nu l-ai putut ierta din inimă, când ți-a picat la ocazie l-ai ucide. Dar faptul că ai iertat la modul formal este prima formă în care tu trebuie să te rogi seara întotdeauna: „Doamne, ajută-mă să pot ierta din toată inima”. Deci suntem obligați să ne rugăm așa”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.