Părintele Pimen Vlad dezvăluie beneficiile mai puțin cunoscute ale postului asupra sănătății: „De ce credeți că au pus Sfinții Părinți Postul Paștelui în martie? Mâncarea de post subțiază sângele. Astfel, îți cureți sistemul circulator”

Părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu din Muntele Athos, a vorbit despre beneficiile postului asupra sănătății. Duhovnicul spune că, în lunile martie-aprilie, sunt multe verdețuri, care ajută la subțierea sângelui.

13 mart. 2024, 10:34

Părintele Pimen Vlad a transmis un mesaj despre importanța postului și a spovedaniei, în această perioadă a anului. Duhovnicul pune accent pe consumul de verdețuri, care ajuta la subțerea sângelui și, deci, la curățarea sistemului circulator.

De ce credeți că au pus Sfinții Părinți Postul Paștelui în luna martie? Nu este deloc întâmplător! Puteau să ne zică: „Postiți două luni la începutul anului și apoi mâncați de toate!” Nu, s-au gândit și la sănătatea omului. Să privim mai întâi situația din perspectivă trupească. Post se ține miercurea și vinerea. O zi de frupt, una de post, una de frupt, una de post.

În mănăstire, ținem post și lunea, la fel ca miercurea și vinerea. La noi, carne nu se mănâncă niciodată. În zilele de post nu mai mănânci pește, nu mai mănânci brânză, organismul devine mult mai ușor și se curăță dacă mănânci un borș ori mănânci ceva zarzavaturi, fructe, consumi mereu ceva ușor.

Citeste si Când ne părăsește îngerul păzitor. Părintele Pimen Vlad: „Îngerul nostru nu suportă mirosul urât, iar păcatul împrăștie un miros urât”

De fiecare dată când mănânci mâncăruri grase, se îngreunează, apoi, la scurt timp după ce ai mâncat, te ia somnul, pentru că organismul trage mai greu. Începând de la stomac, ficat, toate lucrează intens. Dacă îi dai zilnic așa de mult, începe să creadă că nu mai poate fără carne. Da, dar cu ce preț? Îți scurtezi singur viața, ți le îngreunezi pe toate. La un moment dat vor începe să apară problemele cu inima, pentru că se vor înfunda vasele de sânge. Mâncarea de post, absolut toată mâncarea de post, subțiază sângele. Astfel îți cureți și sistemul circulator.

Gândiți-vă la postul Paștelui. Noi am avut o seră aici, pe care am mutat-o acum, pentru că trebuie să construim altă clădire pe locul acela. Însă înainte puneam spanac, salată și ridichi. În felul acesta aveam tot timpul pe masă câte-o frunză. Nu tăiată, ci pusă ca atare. Rodeam acolo la ele, împreună cu mâncarea. Aveam un borș sau ce mai așezam noi la masă, rodeam și câteva frunze de spanac ori niște ridichi.

Cum dă puțin spre primăvară, avem urzici multe. În fiecare borș pui câte-o mână de urzici, care au foarte mult fier. Pe lângă că-ți dă un surplus de putere, fierul ajută mult toate țesuturile, le întărește pentru a fi rezistente și subțiază sângele, adică exact lucrurile de care are nevoie organismul. Toate acestea, dacă privim din perspectivă trupească, se află într-o rânduială”, spune părintele Pimen Vlad, potrivit spectacola.ro

Citeste si Părintele Pimen Vlad explică ataşamentul „bolnăvicios” al oamenilor pentru animalele de companie: „Omul vrea doar să primească, nu e dispus să ofere nimic. Unii au câte doi câini şi două mâţe în casă şi 10 avorturi”