Părintele sudoku a murit la vârsta de 69 de ani

Conceptul original al jocului - pătratul latin - a fost inventat în secolul al XVIII-lea, în Europa, de un matematician elveţian, Leonhard Euler.

17 aug. 2021, 09:51
Părintele sudoku a murit la vârsta de 69 de ani

Părintele sudoku a murit. Maki Kaji, un editor pasionat de puzzle-uri, cel care a popularizat jocul sudoku botezându-l în anii 1980 cu numele japonez sub care este cunoscut şi astăzi, a decedat la vârsta de 69 de ani, a anunţat editura pe care a fondat-o, potrivit AFP.

”Kaji-san, cunoscut ca cel care a botezat jocul sudoku, era iubit de amatorii de puzzle-uri din lumea întreagă”, este mesajul publicat pe pagina editurii Nikoli.

Haos în Afganistan. Cum arată un avion cu 640 de persoane evacuate din Kabul. Imaginea face înconjurul lumii
Japonezul s-a stins din viaţă pe 10 august din cauza unui cancer biliar, se mai precizează în comunicat.

Conceptul original al jocului – pătratul latin – a fost inventat în secolul al XVIII-lea, în Europa, de un matematician elveţian, Leonhard Euler.

Versiunea sa modernă, diferită întrucât grila de joc este împărţită în nouă pătrate cu câte nouă căsuţe, a fost descoperită la începutul anilor 1980 într-un magazin american de Maki Kaji, care l-a importat apoi în Japonia.

Descoperirea unui nou puzzle este ”ca şi cum ai descoperi o comoară”, a declarat Maki pentru BBC în 2007.

Acesta a dat numele japonez al jocului, sudoku, o contracţie a sintagmei ”cifrele trebuie să fie singure” şi ale cărei două caractere s-ar putea traduce prin ”numere solitare”.

Irina Tănase: Liviu Dragnea şi-a tăiat două degete cu flexul, în puşcărie, are mai multe hernii. Stă şi rezolvă sudoku
Jocul s-a răspândit în întreaga lume după ce Wayne Gould, un judecător pensionar din Hong-Kong, pasionat de jocuri de concentrare, a decis în 1997, după ce a descoperit sudoku în Japonia, să scrie un program informatic care să genereze grile sudoku.

Jucătorul de sudoku trebuie să completeze o grilă de 9 pe 9 (81 de căsuţe) cu cifre de la 1 la 9 astfel încât niciunul să nu apară de două ori pe aceeaşi linie, coloană sau în acelaşi pătrat.