Părinţi şi copii: Lucruri esenţiale pentru a fi un părinte bun

Relaţia dintre părinţi şi copii aduce cele mai multe satisfacţii unui om. Nici o experienţă trecută sau viitoare nu se compară cu aceea de a avea un copil, de a te implica în creşterea şi dezvoltarea lui, de a-i da cele mai bune sfaturi şi de a-l călăuzi în viaţă.

RomaniaTV.net
24 sept. 2013, 06:49
Părinţi şi copii: Lucruri esenţiale pentru a fi un părinte bun

Intotdeauna oamenii se vor intreba cum sa procedeze pentru a reusi sa fie un parinte bun pentru copilul sau. Nu exista “reteta perfecta”, ce functioneaza la o familie, poate sa nu dea roade in alta, insa sunt oricand binevenite idei care sa aduca un plus relatiei dintre parinti si copii. Iata cateva lucruri esentiale pentru a fi un parinte bun.

#1: Dragoste si afectiune

Daca dragoste nu e, nimic nu e, se zice din batrani. La fel de valabila este si in relatia dintre parinti si copii. Indiferent de cate traznai sau lucruri catalogate drept “rele” fac copiii, ei nu trebuie sa uite niciodata ca sunt iubiti de catre parinti. Un “Te iubesc” si o imbratisare calda fac mai mult decat o suta de predici.

#2: Intelegere

Sa-ti asculti si sa-ti intelegi copiii este un alt element-cheie in relatia dintre parinti si copii. Ori de cate ori au ceva de spus, fii acolo pentru ei. Incurajeaza-i sa-ti vorbeasca despre orice: de la papusi sau masinute la pasiunea pe care a dezvoltat-o pentru vreun star TV. Incurajeaza copiii sa-i exprime dorintele, frustrarile, durerile, intelege-le si invata-i cum sa le gestioneze, cum sa le rezolve.
 
#3: Reguli clare

In incercarea de a fi un parinte bun, mai trebuie sa fii cateodata si “baiatul rau”. Copiii au nevoie si de reguli pe care trebuie sa le respecte: reguli de igiena, de comportament, de bune maniere, reguli pentru siguranta si integritatea personala, reguli in ceea ce priveste urmaritul programelor TV sau jocul pe calculator, reguli privind curatenia in casa etc. Toate acestea sunt lucruri de care va depinde viata lor, ca adulti.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.