Părinţii adolescentei violente din Târgu Jiu ar putea fi decăzuţi din drepturi. Avocat: „Militez pentru educaţia juridică în şcoli”

Adolescenta de 14 ani din Târgu Jiu, care a fost filmată în timp ce snopeşte în bătaie două fete, ar putea fi pedepsită cu închisoare dacă se va dovedi că a avut discernământ în momentul în care a comis violenţele. În caz contrar, şi părinţii fetei vor ajunge să fie traşi la răspundere şi riscă să fie decăzuţi din drepturi în "situaţia în care se va dovedi că acest comportament cumva este împrumutat de la ceea ce vede în familie", a declarat avocatul Adrian Cuculis pentru RomaniaTV.net. El propune ca avocaţii să predea gratuit educaţie juridică în şcoli, ca posibilă soluţie pentru a preveni astfel de cazuri.

09 sept. 2020, 08:38
Părinţii adolescentei violente din Târgu Jiu ar putea fi decăzuţi din drepturi. Avocat: „Militez pentru educaţia juridică în şcoli”

Avocatul Adrian Cuculis a explicat că adolescenta violentă riscă o pedeapsă de la trei luni la doi ani de închisoare pentru loviri sau alte violenţe „în funcţie de situaţia pe care o va prezenta certificatul medico-legal, dacă sunt urme vizibile de violenţă”. 

„Dacă îngrijirile medicale sunt de cel mult 90 de zile, vorbim despre o pedeapsă cu închisoarea care ajunge şi la cinci ani de zile.

Este o situaţie deosebită pentru că vorbim despre nişte minori. Este o persoană care are 14 ani de unde începe practic să curgă răspunderea penală şi din acel moment dacă se dovedeşte discernământul de către autorităţi, pe baza unor expertize, atunci ea chiar poate să răspundă penal”, a declarat Adrian Cuculis pentru RomaniaTV.net.

Fata de 14 ani ar putea ajunge într-o închisoare pentru minori.

„Răspunde penal în momentul de faţă. Vorbim despre o situaţie excepţională. Nu este propriu-zis o închisoare, ci un centru de reeducare, însă doar dacă vorbim despre o persoană care are un comportament de violent. Nu încearcă să se corijeze şi niciun fel şi nici familia nu intenţionează să facă lucrul aceasta, ba mai mult decât atât are nişte fapte repetate”, a afirmat avocatul.

Avocatul Cuculis: „Este necesar să avem un astfel de centru de reeducare poate în fiecare oraş”

Adrian Cuculis a precizat că părinţii fetei vor fi cei traşi la răspundere în cazul în care se va dovedi că adolescenta nu a avut discernământ.

„Probabil că se va constata că nu a avut discernământul necesar când a comis acele fapte şi cel mai sigur părinţii vor ajunge să fie traşi la răspundere. Dacă nu, e posibil să facă o anchetă socială şi e posibil ca ei să fie decăzuţi din drepturile părinteşti în situaţia în care se va constata că copilul pe care l-au crescut până la vârsta de 14 ani a fost un copil dezechilibrat total emoţional. Poate chiar a fost abuzat în familie pentru că acest comportament cumva este împrumutat de la ceea ce vede în familie”, a menţionat avocatul.

Administraţia Penitenciarelor are doar două centre de reeducare. Unul dintre acestea se află la Buziaş (judeţul Timiş), iar celălalt la Târgu Ocna (judeţul Bacău).

„Dacă există doar două centre de reeducare pentru minori, mi se pare că suntem într-o zonă a ridicolului judiciar.

Este necesar să avem un astfel de centru de reeducare poate în fiecare oraş, nu la judeţ sau cum sunt penitenciarele”, a precizat avocatul.

Cuculis a amintit că în Marea Britanie „serviciile sociale au intrat imediat pe fir în condiţiile în care nu poţi să oferi o cameră separată pentru fete şi băieţi şi îi culci pe amândoi în aceeaşi cameră, darămite în momentul în care săvârşesc infracţiuni, nici nu se mai pune problema ca minorul respectiv să fie principal tras la răspundere, ci se începe de fapt o urmărire inclusiv a părinţilor”.

„În urma pedepsei să nu ne limităm să aplicăm nişte pedepse precum unui animal. Îl legăm într-un lanţ şi îl lăsăm acolo. Vorbim despre nişte oameni ale căror caractere trebuie cumva reorganizate, regândite. Minorul infractor, în multe dintre situaţii, ştie că a comis fapta respectivă pentru că aşa l-a trăznit pe el capul. Nu o să aibă niciodată în vedere un copil de 14 ani decât dacă primeşte educaţie în sensul acesta”, a afirmat apărătorul.

Avocaţii ar trebui să predea gratis educaţie juridică în şcoli 

„Eu militez pentru educaţia juridică în şcoli, făcută de avocaţi. Atenţie! Pro bono. Fără niciun ban, nu trebuie să primim bani pentru lucrul ăsta.

Dacă până la 14 ani primeşti o educaţie, îţi trece prin cap. Stai puţin! Dacă fac o faptă antisocială, urmează să fie pedepsit, dar dacă nu la 14 ani nu ştii lucrurile ăstea şi nu îţi sunt aduse la cunoştinţă nici măcar în treacăt, evident că tu nu te mai gândeşti că tu comiţi o faptă de natură penală, ci pur şi simplu o comiţi şi acolo s-au terminat lucrurile”, a argumentat avocatul.

De asemenea, Adrian Cuculis este de părere că educaţie juridică predată în şcoli, încă din primele clase, şi o mai bună verificare a părinţilor din familii dezorganizate ar putea duce la diminunarea fenomenului violenţei în rândul minorilor.