Părinţii care-şi duc zilnic copiii la grădiniţă vor primi TICHETE SOCIALE. Legea a intrat în vigoare

Copiii care provin din familii nevoiaşe şi care vor frecventa zilnic grădiniţa vor primi un stimulent educational, potrivit unei legi care va intra în vigoare duminică. Prevederile din actul normativ stabilesc că pentru fiecare copil se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună.
Iulian Tudor
07 feb. 2016, 06:33
Părinţii care-şi duc zilnic copiii la grădiniţă vor primi TICHETE SOCIALE. Legea a intrat în vigoare

De prevederile legii vor putea beneficia toti parintii cu venituri modeste care isi vor duce copiii la gradinita, acestora fiindu-le oferite tichete sociale conditionate de prezenta zilnica a celor mici la cursuri. Potrivit Guvernului, circa 111.000 de copii vor beneficia de stimulentul educational. De tichetele sociale vor beneficia copiii din familiile defavorizate, cetatenii romani care au domiciliul sau resedinta in Romania, in vederea cresterii accesului la educatie al acestora.

In plus, de acordarea tichetelor sociale pot beneficia, potrivit dispozitiilor legale, si copiii din familii defavorizate care nu au cetatenie romana, daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:

  • sunt cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spatiului Economic European, ai Confederatiei Elvetiene sau straini, denumiti in continuare straini, pe perioada in care au domiciliul ori, dupa caz, resedinta in Romania, in conditiile legislatiei romane;
  • sunt cetateni straini sau apatrizi carora li s-a acordat, in conditiile legii, o forma de protectie;
  • sunt apatrizi care au domiciliul sau, dupa caz, resedinta in Romania, in conditiile legii.

Normele metodologice stabilesc ca de stimulentul educational beneficiaza copiii din familiile defavorizate, formate din sot, sotie si copiii aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna. Totodata, aceleasi beneficii pot fi acordate si copiilor aflati in intretinerea unei persoane singure, prin care se intelege persoana aflata in una dintre urmatoarele situatii: este necasatorita; este vaduva; este divortata; are sotul/sotia declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarare judecatoreasca; are sotul/sotia arestat/arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor; nu a implinit varsta de 18 ani si se afla in una dintre situatiile prezentate mai sus; a fost numita tutore sau i s-au incredintat ori i s-au dat in plasament unul sau mai multi copii si se afla in una dintre situatiile amintite anterior.

Potrivit Legii nr. 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate, care intra duminica in vigoare, valoarea nominala lunara minima a stimulentului educational este de 0,1 ISR (indicator social de referinta), pentru fiecare copil inscris la gradinita, beneficiar al stimulentului.

Cum valoarea ISR este acum de 500 de lei, fiecare copil inscris in program va beneficia de cel putin 50 de lei pe luna.

Conditiile in care se pot oferi ajutoarele si pentru ce perioada vor fi acordati banii

Pentru a putea beneficia de stimulentele educationale oferite de stat copiilor din familii sarace, vor trebui indeplinite urmatoarele conditii:

  • varsta minima a copilului sa fie de trei ani, implinita oricand pe parcursul anului scolar curent – copiii pot fi inscrisi la gradinita si inainte sa implineasca varsta de trei ani, daca spatiul o permite, dar devin eligibili in luna in care implinesc varsta de trei ani;
  • copilul sa nu fie mai mare de sase ani, varsta implinita dupa data de 1 septembrie a anului scolar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie sa fie de cel mult 284 de lei (de doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o singura persoana).

Actul normativ citat prevede ca stimulentele educationale sa fie acordate sub forma tichetelor sociale, incepand cu luna in care beneficiarul indeplineste criteriile de eligibilitate, pe baza unei cereri si a unei unei declaratii pe propria raspundere, de unul dintre parinti, reprezentantul legal al copilului sau, dupa caz, persoana desemnata de parinte sa intretina copilul.

Cererea si declaratia pe propria raspundere se inregistreaza la primaria comunei, orasului, municipiului sau sectorului (pentru municipiul Bucuresti) in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta familia.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a legii, stimulentul sub forma de tichet social se acorda pentru perioada septembrie-iunie, practic perioada in care copilul participa la activitatile organizate in cadrul unitatilor din invatamantul prescolar (gradinite cu program normal, prelungit si saptamanal, inclusiv gradinitele speciale).  

Totodata, documentul stabileste ca acordarea tichetelor sociale va fi conditionata de frecventa regulata la gradinita a copiilor, evidenta in acest sens urmand a fi tinuta de educatori.

Astfel, copiii vor trebuie sa fie prezenti zilnic la gradinita, cu exceptia absentelor motivate, ce pot fi de doua feluri:

  • absente medicale – motivate, pentru care parintii trebuie sa aduca scutiri medicale corespunzatoare perioadei in care copiii au lipsit;
  • invoiri – cei mici pot fi invoiti de parinti maximum trei zile pe luna, cu conditia anuntarii cadrelor didactice.

Pentru a primi tichetele sociale, absentele copiilor, fie ele si motivate, nu trebuie sa depaseasca 50% din totalul zilelor de gradinita. Doar in caz exceptional, o singura data intr-un an scolar, copiii vor putea beneficia de tichete sociale si daca in luna monitorizata au lipsit mai mult de jumatate din zilele de gradinita, din motive medicale.

Tichetele sociale vor putea fi folosite pentru achizitionarea produselor alimentare si/sau de igiena, a produselor de imbracaminte si a rechizitelor. Actul normativ interzice transformarea tichetelor in bani si utilizarea acestora pentru achizitionarea bauturilor alcoolice sau a tigarilor. Cei care vor incalca aceste reguli nu vor mai fi sprijiniti, iar titularul dreptului va trebui sa returneze banii autoritatilor.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Fără aceste documente nu poți intra în cabina de vot
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Metamfetamină în loc de cafea. Germania a umplut Europa de droguri și arme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile