Părinţii pot sta liniştiţi. Sunt locuri suficiente pentru înscrierea în clasa I şi clasa zero

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) dă asigurări părinţilor că pentru înscrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I, anul şcolar 2013-2014, sunt locuri suficiente, inclusiv pentru cereri venite din afara Capitalei.

RomaniaTV.net
26 feb. 2013, 19:15
Părinţii pot sta liniştiţi. Sunt locuri suficiente pentru înscrierea în clasa I şi clasa zero

„În prezent, profesorii fac actualizarea datelor privind copii cu vârste cuprinse între zero şi şapte ani. Vrem să îi asigurăm pe părinţi că inspectoratul şcolar are pregătite suficiente locuri pentru cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I”, a declarat marţi, pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al ISMB, profesorul Marian Banu.

Potrivit lui Banu, anual, în Bucureşti vin între 3.000 şi 4000 de familii şi, odată cu extinderea unor cartiere din Chitila, Mogoşoaia, Tunari şi Băneasa, tot mai mulţi copii vin să înveţe în şcolile din Capitală. „Cam 5% din populaţia totală a Capitalei vine din afara oraşului”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISMB.

Marian Banu a subliniat că ISMB are prevăzută capacitatea strategică pentru cazul în care cererile de înscriere în clasa I şi în clasa pregătitoare depăşesc numărul de copii estimat pe promoţie, de aproximativ 13.000.

Clasa pregătitoare rămâne în învăţământul obligatoriu de la şase ani şi poate fi organizată în şcoală sau în grădiniţă, decizia privind locul unde vor învăţa copiii fiind luată în funcţie de spaţii, după consultarea părinţilor, a anunţat, la 30 ianuarie, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

„După o discuţie cu federaţiile sindicale şi cele ale asociaţiilor de părinţi din preuniversitar referitor la organizarea clasei pregătitoare în anul şcolar 2013-2014, am semnat un acord care prevede menţinerea clasei pregătitoare ca parte a învăţământului obligatoriu începând cu vârsta de şase ani. De asemenea, organizarea clasei pregătitoare va fi mai flexibilă din punct de vedere al locului de desfăşurare a activităţii. Altfel spus, directorul şcolii prezintă părintelui oferta pentru clasa pregătitoare în funcţie de spaţiile disponibile, respectiv în şcoală sau în grădiniţă”, a spus Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a precizat că indiferent de locul unde este organizată clasa pregătitoare, fie la şcoală, fie la grădiniţă, activitatea se va desfăşura după acelaşi curriculum, cu personal calificat pentru învăţământul primar.

Pricopie a spus că în cazul în care un copil are vârsta de şase ani, dar părintele nu doreşte înscrierea în clasa pregătitoare, acesta trebuie să facă dovada că respectivul copil nu corespunde pentru această formă de învăţământ.

Ministrul Educaţiei a mai spus că acolo unde nu sunt spaţii pentru organizarea clasei pregătitoare, inspectoratele şcolare vor implica autorităţile locale pentru identificarea acestora.

De asemenea, până la 31 martie va fi aprobată metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, aceasta urmând să fie mai flexibilă, astfel încât părinţii să aibă mai multe opţiuni.

Astfel, părinţii vor putea opta pentru grădiniţă sau şcoala de cirscumscripţie, ministrul Educaţiei precizând că aceasta este o opţiune garantată. De asemenea, dacă părinţii vor opta pentru o altă unitate de învăţământ decât cea de circumscripie, solicitarea va putea fi rezolvată în funcţie de locurile disponibile şi pe baza unor criterii de departajare.

Înscrierile în clasa pregătitoare sunt stabilite pentru luna aprilie, potrivit acordului semnat de ministerul Educaţiei cu federaţiile sindicale şi cu asociaţiile de părinţi din învăţământul preuniversitar.

Acelaşi acord prevede ca în acest an să se permită înscrierea în clasa I a acelor copii care nu au parcurs clasa pregătitoare deşi aveau vârsta prevăzută de lege pentru acest lucru.

Înscrierea copiilor în funcţie de vârsta la 31 august 2013 într-o formă de şcolarizare se va face după mai multe criterii. Astfel, copiii cu vârstă mai mică de şase ani se pot înscrie în clasa pregătitoare, dar nu obligatoriu, numai după ce se va face o evaluare specifică a acestuia.

Copiii cu vârste cuprinse între şase şi şapte ani se vor înscrie obligatoriu în clasa pregătitoare, iar cei vârstă mai mare de şapte ani se vor înscrie în clasa I, potrivit acordului.

Conform statisticilor Ministerului Educaţiei, în prezent sunt în clasa I 203.371 de elevi, iar în clasa pregătitoare 129.756 de elevi. Totodată, în grupa mare de la grădiniţă sunt 210.867 de copii.