Parisul, desemnat ORAŞ CAMPION al luptei împotriva încălzirii globale

Parisul a fost desemnat oraș campion al luptei împotriva încălzirii globale în 2016 de către un juriu de specialitate, a declarat World Wide Fund for Nature (WWF), care organizează anual concursul "Earth Hour Challenge", informează miercuri agenția France Presse.

22 iun. 2016, 06:18
Parisul, desemnat ORAŞ CAMPION al luptei împotriva încălzirii globale

După Seul, Cape Town și Vancouver, a venit rândul capitalei franceze să fie privită ca „model” datorită „viziunii sale ambițioase și a unei anumite abilități de a conduce afacerile și societatea civilă, iar alte orașe ale lumii sunt pe urmele sale”, a explicat WWF într-un comunicat.

Orașul care a găzduit la sfârșitul anului 2015 Conferința ONU privind schimbările climatice (COP21), instituise încă din 2007 un „plan climatic” cu obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 75% până în 2050, comparativ cu nivelurile din 2004.

Capitala Franței a creat o agenție locală consacrată problemelor climatice ‘Agence Parisienne du Climat’, care începând cu anul 2011 contribuie la renovarea de clădiri și asociază locuitorii acestor proiecte.

Municipalitatea sprijină vehiculele de livrare proprii, centrele de producere a biogazului pentru conversia deșeurilor în combustibili și a lansat în anul 2013 un cadastru care permite ca toată lumea să vadă dacă acoperișul este orientat suficient de bine pentru a găzdui un panou solar, menționează, WWF.

Selecționată dintre 18 finaliști ai „Earth Hour Challenge”, candidatura Parisului „a sedus juriul prin politica sa pro-activă, inovatoare și participativă”, a declarat Pascal Canfin, directorul general al WWF Franța, pentru care „aceasta este o recunoaștere a noului său loc printre cele mai importante orașe din materie de mediu”.

„Orașele au fost întotdeauna în avangarda schimbării”, a reacționat primarul Parisului Anne Hidalgo. „Cetățenii sunt cei care vor salva clima (…) ca atare, lupta pentru mediu este o luptă socială: o luptă împotriva ignoranței care a distrus atât natura cât și sursa de hrană a umanității”, a mai spus Anne Hidalgo .

Printre finaliști, juriul a acordat mențiuni speciale orașelor Belo Horizonte (Brazilia), Quito (Ecuador) și Boulder (Colorado, SUA), mai informează AFP.