Parisul şi Berlinul îşi retrag provizoriu agenţii din instituţiile afgane

Franţa şi Germania au anunţat duminică retragerea provizorie a agenţilor lor prezenţi în cadrul instituţiilor afgane, la o zi după o măsură similară a Marii Britanii, în urma asasinării sâmbătă a doi consilieri militari americani, relatează AFP, citate de Mediafax.

RomaniaTV.net
26 feb. 2012, 20:04
Parisul şi Berlinul îşi retrag provizoriu agenţii din instituţiile afgane

„Ambasadorul Franţei în Afganistan a procedat, cu aplicare imediată, la retragerea provizorie a tuturor agenţilor publici francezi din instituţiile afgane, pentru a le asigura securitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe Bernard Valero.

Comunicatul lui Valero nu a precizat numărul persoanelor vizate.

Aproape simultan, un comunicat al Ministerului german al Cooperării Economice anunţa că „Biroul pentru gestionarea riscurilor a ordonat duminică dimineaţa retragerea tuturor experţilor germani şi internaţionali” care acţionează în numele Germaniei „în administraţiile şi ministerele din regiunea Kabul”.

Sunt vizaţi aproximativ 50 de agenţi. „Este vorba despre o măsură de precauţie rezonabilă”, a explicat ministrul Cooperării Economice Dirk Niebel.

Franţa şi Germania au precizat că măsura va fi anulată imediat ce situaţia o va permite.

La rândul lor, Cehia şi Slovacia nu au prevăzut nicio retragere, potrivit purtătorilor de cuvânt ai Ministerelor de Externe. Belgia şi Olanda au anunţat că nu au agenţi detaşaţi „în mod permanent” în cadrul organizaţiilor guvernamentale afgane.

Ministerul britanic de Externe a anunţat deja de sâmbătă retragerea temporară a consilierilor de pe lângă organizaţiile guvernamentale de la Kabul.

Aceste decizii urmează celei a generalului John Allen, comandantul Forţei NATO în Afganistan (ISAF) de a „retrage tot personalul” ISAF care activează în cadrul ministerelor afgane, în urma uciderii a doi ofiţeri americani în sediul Ministerului afgan de Interne.

Potrivit unei surse guvernamentale afgane, cei doi ofiţeri au fost ucişi din cauza unei dispute cu unul dintre colegii lor afgani pe tema exemplarelor de Coran arse miercuri într-o bază americană.

ISAF, din care fac parte cele două victime, a anunţat că „ancheta (sa) este în curs”. „Este încă prea devreme pentru a stabili o legătură” între moartea celor doi ofiţeri ai NATO şi incinerarea exemplarelor de Coran, a comentat ISAF.

În noaptea de luni spre marţi, exemplare de Coran, confiscate unor deţinuţi dintr-o închisoare a bazei americane din Bagram, au fost incinerate, provocând cinci zile de revolte antiamericane în care au fost ucise aproximativ 30 de persoane, iar alte peste 100 au fost rănite, pe teritoriul afgan.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a declarat duminică, la Rabat, că aceste violenţe „trebuie să înceteze”.

„Regretăm profund acest incident (cu privire la arderea unor exemplare de Coran) care a condus la proteste, dar noi credem, de asemenea, că violenţa trebuie să înceteze şi că este necesar să fie continuat efortul de construire a unui Afganistan mai paşnic şi mai sigur”, a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă în capitala marocană.

Deficitul de încredere dintre trupele străine şi forţele afgane de securitate a atins la un nivel important în ultimele luni, atacurile între soldaţi „prieteni” multiplicându-se.


loading...