Pârjol în Europa. Temperaturi de până la 46 de grade în destinaţii de vacanţă preferate de turiştii români

Caniculă în vestul Europei. Spania şi Portugalia, două ţări preferate de români pentru concediile de vară, au înregistrat temperaturi de până la 46 de grade la umbră.

13 iul. 2022, 12:43
Pârjol în Europa. Temperaturi de până la 46 de grade în destinaţii de vacanţă preferate de turiştii români

Pârjol în Europa. Mai multe localităţi din apropierea Madridului au fost evacuate după ce incendiile de vegetaţie au înaintat periculos spre casele oamenilor.

Meteorologii spanioli au emis alerte cod roşu şi cod galben de temperaturi ridicate în mai multe zone din Spania. Mercurul din termometre a ajuns la 44 de grade Celsius la umbră în mai multe regiuni din ţară.

Potrivit AEMET, acest al doilea val de căldură al anului din Spania va fi cel mai probabil unul dintre cele mai lungi de la debutul înregistrărilor meteorologice, în 1975. A debutat sâmbătă, potrivit datelor oficiale, şi urmează să atingă vârful în mijlocul săptămânii şi este aşteptat să dureze până la începutul săptămânii viitoare.

Miercuri va fi deosebit de cald, cu temperaturi de până la 44 de grade Celsius în Andaluzia, în sud, şi în Extremadura, în vestul ţării.

În combinaţie cu seceta, care durează de săptămâni, şi cu vânturile puternice, canicula creează condiţii pentru producerea incendiilor forestiere. Cel mai puternic incendiu a făcut ravagii miercuri în municipalitatea Las Hurdes în apropiere de graniţa cu Portugalia. Flăcările au distrus circa 3.500 de hectare în această regiune.

Citeşte şi: Un nou val COVID în Europa. Reguli de călătorie în principalele destinaţii alese de români vara aceasta

 

In Portugalia, peste 3.000 de pompieri se luptă de mai bine de cinci zile cu flăcările, care, înteţite de vântul puternic, au format adevărate tornade de foc. Mai multe sate au fost evacuate.

Situaţia este gravă în Leiria, Pombal, Ourem sau Alvaizere, aflate la peste o sută de kilometri la nord de Lisabona.

„Sunt incendii extrem de violente cu un perimetru deja foarte mare”, a confirmat comandantul naţional al protecţiei civile, Andre Fernandes, în cursul unui briefing de presă la începutul serii, referindu-se la condiţii meteorologice „extreme” şi „fără precedent”.

Traficul a fost întrerupt pe mai multe axe rutiere, printre care autostrada A1 care leagă Lisabona de nordul Portugaliei.

Citeşte şi: EXCLUSIV Şefa meteorologilor prezintă noua prognoză de coşmar. Câte zile vom îndura peste 40 de grade Celsius

„Prognoza meteo pentru următoarele zile rămâne extrem de îngrijorătoare în ceea ce priveşte riscul de incendii”, a reafirmat marţi premierul Antonio Costa, temperaturile urmând să depăşească 40 de grade în mare parte din Portugalia.

Potrivit meteoalarm.org, aproape toată Portugalia este sub avertizare COD ROSU de temperaturi ridicate.